9 Mayısita   kaleme (pardon klavyeye ) alıp yayınlanan ACEM AŞKI baslıklı yazımıın ana fikri İran ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin   son 11 senede   1.2 milyar dolar'dan   16 milyar dolar'a hatta 2012 yılında ise   20 milyar dolar'a doğru gidişini vurgulamaktı.

/turkiyede_bugun/3598.htm

 

Bunu mercek altına alıp özellikle   son 3 yılın rakkamlarını inceleyecek olursak

Yıl

2009

2010

2011

İthalat

3406

7465

12461

İhracat

Toplam

2025

6450

3044

10509

3590

16052

Denge (-)

1381

4421

8871

Hacim pay

%2.2

% 3.53

% 4.3

 

Özellikle son 3 yıl'da   görünen ve ağırlıklı olarak Türkiye'nin İran'dan ithalatının 3.4 milyar dolardan   12.461 milyar dolar'a   fırlamasının   ardında ister istemez   acaba yaptırımlar ile ithalatı engellenen ve İran'ı dize getirmeye yönelik ambargo'nun Türkiye aracılığı ile   delinip   delinmediği hatta bunun gerek şirketler gerekse   siyasileri memnun edecek bir rant içinde olunup olunmadığını düşündürmesi oldukça doğaldır.

Üstüne üstlük   basında çıkan ve iki ülke arasındaki ticaretin   nakit ve bavulla para taşınmasına   yönelik bir eksene kaydırılmış olması bu kuşkuları daha da fazla   derinleştirmektedir.

Bu konuda basında çıkan bazı haberlerin altını çizmekte yarar   görüyorum:

 

ABD Dışişleri ve Hazinesi’nden size yaptırım uygularız’

şeklinde gözdağı vermesinden sonra bankalar üzerindeki baskılar daha da arttı.

http://www.istenhaber.com/iran-baskisi-tutuklanma-korkusu-yaratti/

Basit Türkçe ile   ABD   baskısı ile İran bankaları ile para transferleri konusunda   bir yasak mevcut ve bu yasak SİLOPİ BANK denilen ve aslında   bir zamanların   TAHTAKALESİNİ   andıran   döviz   ticaretini doğurmuştur.

 

Yeni sistem Silopibank
Bankacılıktaki gelişmeleri doğrulayan bir haber önceki gün Star gazetesinde yer aldı. Habere göre ABD’nin İran’a başlattığı ambargoyu aşmak için Türk, İran ve Iraklı işadamları ilginç bir yöntem buldu. İran’la ticareti sağlayan para hareketleri Silopi’deki aracılar üzerinden sağlanıyor.

http://www.habervitrini.com/haber/turkiyeye-18-milyar-dolar-kaynagi-belirsiz-para-girdi-412856/

 

Bir başka basın yayını ise Türkiye'ye   Ekim 2008'den Mayıs 2009'a kadar 18.3 milyar dolar'ın belirlenemeyen kaynaklardan girdiğini   vurguluyor. Ve bu paraların özellikle

Irak, Suriye ve İran’la yapılan sınır ticareti nedeniyle Türkiye’ye bavullarla gelen   paralar   olduğu belirtiliyor.

Bu paralar devletin sistemine giren kısmıdır. Peki girmeyen ne kadardır? Maalesef bunu bilmek imkansız.
İkinci soru ise   peki Türkiye'den İran'a ne kadar para bu şekilde bavul veya konteynerler ile gitti ve bu paraların karşılığında neler alındı ?

Ortada bir para hareketi olduğu   kesindir ve paranın kaynağı belli olmadığı gibi karşılığının ne veya neler olduğu meçhuldur. Bu paraların ambargo'nun delinmesi ile ilgili olduğunu düşünmek çok yanlış olmasa gerek.

 

Haber   gazetevatan web sitesinde ise   ABD yetkililerinin BDDK ,Hazine ve Halkbank yönetimlerini ziyaretlerinde   söylediklerini şöyle ifade ediyor:

İran'la çalışırsanız...

Ankara’da BDDK, Hazine ve Halkbank yönetimini ziyaret eden ABD’li yetkililerden sert uyarı

Salı ve çarşamba günleri Ankara’da BDDK, Hazine ve Halkbank yönetimini ziyaret eden ABD’li yetkililer, BM ve Avrupa Birliği’nin İran’a yaptırım kararını hatırlatarak, Türk bankalarının İran bankalarına akreditif açmaktan vazgeçmesini istedi. Heyet, “Aksi halde ABD ve Avrupa Birliği, Türk bankalarını finansal sistemden çıkarır” uyarısında bulundu. Merkez Bankası başta olmak üzere tüm Türk bankalarının depo hesapları ABD ve AB bankalarında duruyor.

http://haber.gazetevatan.com/iranla-calisirsaniz/324393/2/Haber

 

Yani Amerika 2010 senesinden beri Türkiyeyi sıkı markaja almış ve İran ile para ilişkilerine dikkat etmesi uyarısında   alenen bulunmuştur.   2011 senesinde de   petrol ürünleri kalemi yaklaşık   resmi kayıtlarda 5 milyar dolar artıyorsa ,kayıt dışı bavul ile ödenen paralar ile bu rakkamların esası acaba ne olabilir   ve Türkiye'ye ne kadar yarar veya ne kadar zarar getirebilir?

 

Bakın bir başka örnek ise   yine benzer bir meblağdan sözediyor, tarih ise   29.07.2009

 

Esrarengiz 18.5 milyar doların sırrı çözüldü, İranlı işadamı parasını istiyor, 29.7.9

 

http://www.youtube.com/watch?v=0a24v3t1uaI

Benim daha fazla bir şey söylemem gerekmiyor sanırım.   İran ile Türkiye arasında   kayıt dışı bir ticaret olduğu kesindir. Meblağın   boyutu   nedir sanırım kimse bilemeyecektir ancak kayıtlı olan rakkamlardan çok daha fazla   olduğunu söylersek pek te yanılmış olmayız .

 

Peki bunu nasıl izah edebiliriz?

-Türkiyedeki din eksenli siyasi irade mi?

-İdeolojik sonuç mu?

-Ülke ekonomisine katkıda bulunma çabası mı?

Bence hiç biri değil.

Ama bu   sistemden iki ülke arasında ilişkileri düzenleyenlerin oldukça büyük boyutta maddi çıkarları   olabileceğini düşünmemek   sanırım yanlış olur.

Eh bu konuyu   derinlemesine incelemek sanırım devlet büyüklerimizin görevidir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.