AK PARTİLİ AYDIN ŞENGÜL UYARDI

AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin defalarca uyarılmasına rağmen kentsel dönüşümü 5393 sayılı Belediye Kanununun 73.

05 Ekim 2013 Cumartesi 00:00
AK PARTİLİ AYDIN ŞENGÜL UYARDI






AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin defalarca uyarılmasına rağmen kentsel dönüşümü 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. maddesine göre yaptığını, ancak yeni çıkan 6306 sayılı kanuna göre yapması gerektiğine dikkat çekti.
İki kanun arasında çok büyük farklar olduğunu ve en son çıkan 6306 sayılı kanunda vatandaşların daha çok korunduğuna ve kentsel dönüşümün daha hızlı işleyeceğine işaret eden Şengül, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel dönüşümde yanlış yolda. Girdikleri yol uzun, meşakkatli ve vatandaşın aleyhine. Kentsel dönüşümde yaptıkları uygulamalarla vatandaşın uykusunu kaçırıyorlar. Sayın Kocaoğlu İzmir’de başlatıp bitiremediği birçok proje gibi Kentsel dönüşümü de beceremeyecek” dedi.
Şengül iki kanun arasındaki farkı şöyle açıkladı: “Belediyelerin yaptığı kentsel dönüşümde, parsel sahipleri Kentsel Dönüşüm kapsamında yapım ve değerlendirmelere hiçbir şekilde karar veremezler ve binalarını yapamazlar. 6306 sayılı kanuna göre yapılan kentsel dönüşümde parsel sahipleri 2/3 oranında anlaşarak yıkımdan sonra yapım ve parsel hakkında değerlendirmelere karar verebilir ve binalarını yapabilirler. Belediyelerin yaptığı kentsel dönüşümde;
tapu sahibi olmayan, kaçak gecekondu sahibi olanlar ve kiracılar hiçbir haktan faydalanamazlar, konu önce yasa kapsamında mahkemelerde öncelikle görüşülür ve karara bağlanır. 6306 sayılı kanuna göre yapılan kentsel dönüşümde ise; tapu sahibi olmayan, kacak gecekondu sahibi olanlar ve kiracılar her türlü haktan faydalanırlar. Belediyelerin yaptığı kentsel dönüşümde; ruhsat harçları, tapu harçları, noter harçları, otopark ücretleri, damga vergisi gibi birçok uygulamadan bedel alınır. 6306 sayılı kanuna göre yapılan kentsel dönüşümde; ruhsat harçları, tapu harçları, noter harçları, otopark ücretleri, damga vergisi gibi birçok uygulama bedellerinden muaftır. Belediyelerin yaptığı kentsel dönüşümde; kiracılara 350 TL’lik bir yardımın yapılır. 6306 sayılı kanuna göre yapılan kentsel dönüşümde kiracılara 18 ay geri ödemeksizin 650 TL’lik yardım yapılır. Belediyelerin yaptığı kentsel dönüşümde; parsel sahipleri kredi kullandığında normal kredinin faiz oranını öderler. 6306 sayılı kanuna göre yapılan kentsel dönüşümde; parsel sahipleri kredi kullandığında kredi faizinin yüzde 4 ünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karşılar. Örneğin 100 bin liralık kredi kullanan kişiye kredi faizinden 25 bin liralık bir indirim sağlanır. Belediyelerin yaptığı kentsel dönüşümde; tapu sahibi olmayan kaçak gece kondu sahiplerinin ve kiracıların hiçbir haktan yararlanamaz. 6306 sayılı kanuna göre yapılan kentsel dönüşümde; tapu sahibi olmayan kaçak gece kondu sahipleri ve kiracılar her türlü haktan yararlanır.
Şengül ayrıca şunları söyledi:
“Sayın Kocaoğlu’nu defalarca uyarmamıza rağmen, Belediye kanununa göre Kentsel dönüşüm yapıyor. Bu yol vatandaş için hem zor hem de uzun. Yeni çıkan 6306 sayılı kanun ise hem vatandaş için kolay hem de daha kısa ve birçok avantajlara sahip. Kocaoğlu vatandaşla tek tek anlaşacağını söylemişti. Kabul etmeyenleri şimdi kamulaştırma ile tehdit ediyor. Aziz beyin bu yaptığı ikiyüzlülüktür. Asla buralarda kamulaştırma yapamaz. Biz defalarca uyarmamıza rağmen sırf siyasi unsurlardan dolayı kabul etmedi. Şimdi ise yavaş yavaş haklılığımız ortaya çıkmaya başladı. Biz ilk önce vatandaşımızın yaşayacağı yeri yapacağız daha sonra kentin nasıl olacağına orada yaşayan vatandaşlarımızla birlikte karar vereceğiz. İzmir’deki belediyelerin derdi dönüşüm yapmak değil insanları oyalamak ve insanları korkutmak. Vatandaşlarımız merak etmesin onları bu zulümden en kısa zamanda kurtaracağız”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.