AK PARTİ’Lİ İÇTEN TKMM’NİN TOPLANTISINA KATILDI

Diyarbakır’da Türkiye Küçük Millet Meclisi’nin (TKMM) aylık olağan toplantısına katılan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, demokratikleşme paketiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

05 Ekim 2013 Cumartesi 00:00
AK PARTİ’Lİ İÇTEN TKMM’NİN TOPLANTISINA KATILDI






Diyarbakır’da Türkiye Küçük Millet Meclisi’nin (TKMM) aylık olağan toplantısına katılan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, demokratikleşme paketiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda düzenlenen toplantıya AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Cuma İçten ile Galip Ensarioğlu ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Programın sonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan İçten, birilerinin, kendisinin dahi Kürtlerin adına konuşmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Sadece Diyarbakır’dan Türkiye’ye bakılması durumunda hiçbir çözüm yolunun bulunamayacağını belirten İçten, Edirne’nin de İstanbul’unda, Ege bölgesinin de çok ciddi problemlerinin olduğunu dile getrdi. İçten, “Ben bir Kürt olarak başörtüsü benim için her şeyden daha önemli bir meseledir. Birileri benim gibi düşünmüyor diye ben niye farklı bir kategoride yer alıyorum bir Kürt olarak. Şimdi ne istiyorlar, bilmiyorum bir milletvekili olarak, karşımdaki muhatabın neyi talep ettiğini ben bilmiyorum. Çünkü değişen ne talep ettiğini bilmeyen duruma göre vazife çıkaran bir repo var. İktidarın muhatabı sadece elinde silah olanlar değil. Bu bölgede muhafazakar yapıya sahip demokrat sokağa ve hukukun dışına çıkmayan kimseye de zarar vermeyen kendisi gibi düşünmeyenleri ötekileştirmeyen şiddete başvurmayan hatırı sayılır derecede insanlarımız var. Aynen buradaki gibi. Fikirleri tartışmak değil birbirlerini öldürmekten eline silah almaktan bahseden zihniyetler var. Bir kere herkes elini tetikten çekmeli. Bundan 11 yıl önce birileri gelip kardeşim gel bakalım bu Kürt sorunun temel dinamikleri nelerdir yaz şu kağıda maddeleştir bunu deseydi bugün 10.5 yıl içerisinde yaptığımız devrimleri bile yazamazdık. Bana göre Kürt sorunu bitmiştir” dedi.
“KÜRT SORUNU SORUN OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR”
Hakların olduğunu, bunu vermenin bir lütuf olmadığını ifade eden İçten şöyle devam etti:
“AK Parti bu hakları verirken lütfederek vermiyor. Çünkü yenilmiş gasp edilmiş bir haktı bu. AK Parti iktidara gelir gelmez bu hakları kimseyi ötekileştirmeden şiddete başvurmadan kimseye birilerinin yaptığı hatayı yaparak davranmadan bir özgürlük mücadelesi veriyor. İzmir’in bana benim İzmir’e ihtiyacım var. Ama Hakkari’de bir zulüm varsa bir haksızlık varsa benim bunu gidermem gerekiyor. AK Parti olarak bizler bir lütuf olarak değil bir hak olarak gördüğümüz için hakları tek tek yerine getiriyoruz. Kürt sorunu sorun olmaktan çıkmıştır. Bu ülkede Arapların ana dilde eğitim hakkı yok mudur, eğer Kürtlerin varsa Arapların yok mu, Boşnakların Arnavutların yok mu? Sorunu elinde silahlar olan çözmek isteyebilir. Konuşabilir, ama biz onlarla muhatap değiliz. Demokrasiye, meclis iradesine, fikre inanan ve birbirlerine tahammül eden zihniyetlerle biz aynı masada otururuz. Konuşmalıyız, birlikte ama birileri konuşmayı dağlara ve silahlara havale ediyorsa devlet için de bunu söylüyorum STK ve ideoloji yapanlar için de bunu söylüyorum. Biz bu paketleri oluştururken adım adım bunu yaparken elbette ki bu sizlerden gelen bilgiler sonucu oluşuyor. Birileri mücadeleyi ellerine silah alarak başka sivil insanların ölümüne sebep olarak mücadeleden bahsedebilir. Bizim mücadelemizin içinde de kimliği kim olursa olsun can kutsaldır, hiç kimsenin ölmemesi lazım. Demokratik ortamda meclis iradesi altında ben haklarımın ve hukukumun mücadelesini veririm. Silahtan yana olanların mücadelesi de ölüm ve kan. Kürt sorunu bitti, peki Kürtlerin önünde PKK sorunu yok mu? Faili meçhul yok mu, PKK’nın kendi içindeki infazlar yok mu?”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.