“BİTKİLERE ZARARLI DEMEK CEHALET”

Fitoterapi yani bitkilerle tedavi alanında çalışmalara imza atan Dr.

26 Kasım 2013 Salı 00:00
“BİTKİLERE ZARARLI DEMEK CEHALET”






Fitoterapi yani bitkilerle tedavi alanında çalışmalara imza atan Dr. Mustafa Eraslan, bitkilerin zararlı olup olmadığı tartışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Dr. Mustafa Eraslan, bitkilerin insan sağlığına zarar vermediğini aksine tarih boyunca, tedavilerde kullanıldığını söyledi. Bitkilerin, Bakanlık tarafından negatif ve pozitif olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Eraslan, “Gıda takviyesi olarak kullanılan ürünlerin tamamı pozitif listedeki bitkilerden üretilir, bu bitkiler, uygun dozlarda ve uygun şekillerde kullanılırsa insana zarar vermez. Ancak önerilen doz dışında kullanılırsa veya ürünün yapımında söylenilen bitkiler haricinde kimyasallar kullanılırsa, ki bazı sahte bitkisel ürünlerde bu tarz karışımlara rastlıyoruz, sıkıntı yaşanabilir. Yani, kimyasallar yüzünden bitkiler insan sağlığına zararlıdır deniyorsa bu kocaman bir yalandır" şeklinde konuştu.
Bitkisel gıda takviyeleri kullanılırken tıbbi tedavilere de devam edilmesi gerektiğinin altını çizen Eraslan, “Tıbbi tedaviyi bırakmak sözkonusu olamaz. Zaten bunlar adı üstünde, takviyedir. Bitkilerin tedaviyle ilgili bilimsel çalışmaları yoktur demek cehalet örneğidir. Asırlardır insanlığın şifa bulmasında bitkiler kullanıldı. Halen tüm dünyada ve Türkiye’de, eczacılık fakültelerinde bitkilerin tedavide kullanılması ders olarak okutulmakta, binlerce sayfa araştırma yayınlanmaktadır, bunun aksini söylemek tam bir cehalet örneğidir. Eğer bitkiler faydalı olmasaydı, fakültelerde böyle bilim dalları olmazdı, ayrıca bu cahillere sormak gerekir, 100, 200, 500, bin sene önce tedavide ne kullanılıyordu? Şu anda kullanılan başta kalp damar ve kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar bitkisel kökenlidir” ifadelerini kullandı.
Amerika’da gerçekleştirilen antibiyotik üretimi ile ilgili araştırmalar hakkında bilgi veren Eraslan, “Dünyada yüzde 50’nin üzerinde bitkisel ilaç kullanılıyor, güvenli ve etkili olduğu için bu oran gittikçe artıyor. Kimyasal ilaçlar da masum değil, ancak biz hekimler bu riskleri göze alarak gerekli olduğunu düşünerek kimyasal ilaçları kullanıyoruz. Örneğin antibiyotiklere karşı ciddi direnç oluştuğu için Amerika’da ‘artık antibiyotik üretmeyelim’ diyen bir görüş var. 5 bin sene önce bakterilere karşı zeytin ağacından elde edilen Oleurepein isimli bir madde kullanılıyordu. Hala etkili ve bakteriler buna karşı kendilerini koruyamıyorlar. Bu tip örnekleri çoğaltabiliriz. Demek ki bitkiler son derece etkilidir ve doğru kullanılırsa ilaçlara göre daha az yan etkileri vardır" dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.