BUDAK, “FRANSA İLE TİCARETİ 50 MİLYAR DOLARA ÇIKARABİLİRİZ”

Fransız İşadamları Derneği (MEDEF) Heyeti Türkiye programı kapsamında TOBB’u ziyaret etti.

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
BUDAK, “FRANSA İLE TİCARETİ 50 MİLYAR DOLARA ÇIKARABİLİRİZ”






Fransız İşadamları Derneği (MEDEF) Heyeti Türkiye programı kapsamında TOBB’u ziyaret etti.
TOBB Birlik Merkezi’nde ziyaret kapsamında düzenlenen çalışma yemeğinde konuk heyeti TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ağırladı. Budak yaptığı konuşmada Türk-Fransız ilişkilerinin Avrupa’nın en köklü ilişkilerinden olduğunu ifade ederek, “Siyasal alandaki güçlü ilişkileri, başta ekonomi olmak üzere her alanda geliştirmek istiyoruz” dedi. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye’nin bölgesinde istikrarlı, güçlü ve dengeleyici bir ülke olduğuna işaret ederek, “152 milyar dolarlık ihracatıyla Türkiye bu coğrafyanın en güçlü sanayisine sahiptir. Avrupa’da satılan her 4 beyaz eşyadan biri Türkiye’de üretilmekte. Çin’den sonra dünyanın en büyük müteahhitlik gücü bizim. Dünyanın en büyük 6’ıncı turizm destinasyonuna sahip Türkiye, yılda 32 milyon turist ağırlamakta” diye konuştu. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Çetin Osman Budak, bu rakamların 40-50 milyar dolarları bulmasının mümkün olduğunu bildirdi. Doğrudan yatırımların önemine dikkat çeken Budak, üçüncü ülkelerde işbirliği yapmaya da hazır olduklarını anlattı.Kazan-kazan anlayışıyla önlerindeki fırsatların sağlam ortaklıklara dönüştürebileceklerini açıklayan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Budak, TOBB ve muhatap kuruluşun ilişkileri kurumsal temeller üzerine oturttuğunu ve Fransa Odalar Birliği ile yakınen çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
TOBB olarak Türkiye’nin AB’ye üye olmasını her zaman desteklediklerinin altını çizen Çetin Osman Budak, “Fakat bazı çevrelerde AB ile ilişkilerimiz sanki dün başlamış gibi bir algı var. Halbuki biz 1959’dan beri bu sürecin içerisindeyiz.1996’da Gümrük Birliği’ne üye olarak tam üyelik yolunda önemli bir adım attık” ifadelerini kullandı. Türk işadamlarının en büyük sorunlarından birisinin vize konusu olduğuna değinen Çetin Osman Budak, “Mallarımız Avrupa’da serbestçe dolaşırken, onları üreten biz işadamları dolaşamıyoruz. Vize ve taşıma kotaları sorunlarının bir an önce çözülmesini bekliyoruz” dedi.
Türk-Fransız İş Konseyi Eş Başkanı Jean Lemierre ise konuşmasına TOBB’un Birlik Merkezi olan İkiz Kuleler’den çok etkilendiğini belirterek başladı. Lemierre “Bizim de böyle görkemli bir binaya ihtiyacımız var” dedi. İşadamları olarak her zaman diyalogdan yana olduklarını ifade eden Lemierre, büyüme konusunda da katma değeri yüksek ürünlerin önemine değindi. Kişilerin ve malların serbest dolaşımı ile AB üyesi ülkelerin diğer ülkelerle olan ticaret anlaşmalarının Türkiye’ye yansıması konusuna da değinen Türk-Fransız İş Konseyi Eş Başkanı Jean Lemierre, MEDEF olarak bu konulara çözüm bulunmasından yana olduklarını açıkladı. Lemierre, ancak bu meselelerin siyasi bileşenleri bulunduğuna da dikkat çekti. Çok pazarlı bir dünyada ikili anlaşmaların büyük önem taşıdığını belirten Lemierre, ABD ve AB arasındaki görüşmelerin de başarıyla sonuçlanmasını umut ettiğini söyledi.
Avrupa’da yaşanan ekonomik krize de değinen Türk-Fransız İş Konseyi Eş Başkanı Lemierre, işlerin yavaş yavaş düzelmeye başladığını dile getirdi. Avrupa’da olup bitenlerin Türk şirketlerince de yakından takip edildiğini kaydeden Lemierre, özellikle Avro bölgesine ilişkin sorulara da yanıt vermek istediğini ifade etti.
Toplantı, TEPAV’in ekonomik sunumu ile devam etti.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.