ÇOCUKLARDA DİŞ SAĞLIĞI

Diş Hekimi Kaan Erginli, çocukların beslenme çantasında bile diş fırçası olması gerektiğini belirterek “Aileler diş sağlığına özen göstermeli, çocuklarda göstersin” dedi.

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
ÇOCUKLARDA DİŞ SAĞLIĞI






Diş Hekimi Kaan Erginli, çocukların beslenme çantasında bile diş fırçası olması gerektiğini belirterek “Aileler diş sağlığına özen göstermeli, çocuklarda göstersin” dedi.
Çocuklarda diş sağlığını korumanın en doğru yolunun sağlıklı beslenmeden geçtiğini söyleyen Diş Hekimi Kaan Erginli, şöyle konuştu: “Çocukların ağız ve diş sağlığı çok önemli. Fakat ailelerimiz bunları genelde ihmal ediyorlar nasıl olsa bu dişler değişecek diye düşünüyorlar. Fakat çocukların ağzındaki dişlerin çok önemli görevleri var. Bunlardan bir tanesi daha sonra gelecek olan dişlerin yerlerini korumak ve onlara rehberlik etmektir. Yani o dişleri biz erken yaşta kaybedersek çürük veya başka sebeplerden dolayı alttan gelecek daimi dişleri hem rehberini kaybetmiş oluyor hem de yamuk çıkma durumu oluyor. Hem de erken çekildiği için yer kayboluyor, çıkamayabiliyor. Daha sonra tel ile yapılan tedavilere gerek duyuluyor. Çocuklarda dişler erkenden çürürlerse ağızdaki bütün gerçek daimi dişler bir defada çıkmıyor yavaş yavaş çıkıyor. Ağızda var olan daimi dişlerinde çürümesine neden oluyor. Yani çok kirli bir ağızdaki daimi diş temiz bir ağza göre daha çabuk çürüyor. O yüzden çocuk yaşta ağız ve diş sağlığı çok önemli” dedi.
Ailelerin diş temizliğinde çocuklarına örnek olması gerektiğine işaret eden Dr. Erginli, şöyle konuştu: “Çocuklarda ilk diş çıktığında ailelerin kendileri temizlemeleri lazım. 3-4 yaşından itibaren çocuğa diş temizliği alışkanlığı kazandırmak gerekiyor. Bunun için kendi dişlerimizi fırçalarken çocuğu çağırıp diş fırçalamayı göstermeleri lazım. 7 yaşından sonra kendileri temizler. Yılda en az 1 kez diş hekimine gitmesi lazım.”
Erginli, her yeme içmeden sonra mutlaka dişleri fırçalamak gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Fırça yoksa mutlaka ağzın çalkalaması gerekiyor. Okulda da aslında beslenme çantasında diş fırçası olması gerekiyor. Büyüklerin olduğu gibi çocuklarında akşam en son yaptıkları iş diş fırçalamak olması lazım. Diş fırçalandıktan sonra sadece ve sadece su içilmeli süt dahi içilmemesi gerekiyor.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.