DÜŞMESEYDİ HASTALIĞINI ÖĞRENEMEYECEKTİ

Antalya’nın Alanya ilçesinde yaşayan bir kişi, banyoda düşme sonucu kaldırıldığı hastanede kalbinde yaklaşık 7 santimetre çapında damar genişlemesi olduğunu öğrendi.

21 Ekim 2013 Pazartesi 00:00
DÜŞMESEYDİ HASTALIĞINI ÖĞRENEMEYECEKTİ






Antalya’nın Alanya ilçesinde yaşayan bir kişi, banyoda düşme sonucu kaldırıldığı hastanede kalbinde yaklaşık 7 santimetre çapında damar genişlemesi olduğunu öğrendi. Daha önce hiçbir belirti yaşamayan Nevzat Alanay, Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Tamer Bakalım tarafından uygulanan kapalı ameliyat yöntemiyle sağlığına kavuştu.
Hayati tehlikeye neden olabilecek sağlık problemini düşme sonucu öğrendiğini anlatan Nevzat Alanay, “Ev taşıyorduk. Banyonun duvarından bir şey sökmek için sandalyeye çıktım. Nasıl olduğunu anlamadan yere, sol tarafımın üstüne düştüm. Alanya’da gittiğimiz hastanede çekilen filmde, kaburgamda 3 kırık tespit edildi. Tahlillerimde, kalp damarımda da yaklaşık 7 santimetre çapında bir genişlik olduğunu fark ettiler” dedi. Doktorların kendisini mutlaka ameliyat olması gerektiği konusunda uyardığını söyleyen Alanay, Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Op. Dr. Tamer Bakalım’a başvurduğunu belirtti.
DAMAR SERTLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR
Nevzat Alanay’ın sağlık durumu hakkında bilgi veren Op. Dr. Tamer Bakalım, damar genişlemesinin damar sertliğinden kaynaklandığını söyledi. Op. Dr. Bakalım, “Yaygın kanının aksine her damar sertliği damarlarda tıkanma oluşturmaz. Bazen damarın genişlemesine de neden olur” dedi. Sağlıklı bir damar çapının 2.5- 3 santimetre civarında olduğunu, Nevzat Alanay’da ise bu çapın yaklaşık 7 santimetreye çıkarak oldukça tehlikeli bir durum oluşturduğunu kaydeden Op. Dr. Bakalım, "Damarın içindeki kan basıncı, damar belli bir çapı aştıktan sonra damarın yırtılmasına neden olacak kadar yükselmektedir.Özellikle 5-5.5 santimetreyi aşan genişlemelerde yırtılma riski yükselen basınç nedeniyle katlanarak arttığından, 5.5 santimetrenin üstü genişliklere mutlaka müdahale edilmektedir. Çünkü damar yırtıldığı takdirde eğer hasta hastaneye zamanında getirilebilirse çok riskli bir ameliyata alınması gerekir. Zamanında hastaneye getirilemediği durumlarda ise hasta kaybedilir" ifadesini kullandı.
DAMAR YERLEŞTİRİLDİ
Kapalı ameliyat ile genişleyen damarın içine 2 adet yapay damar yerleştirdiklerini anlatan Op. Dr. Bakalım, ameliyatın kapalı olarak yapılmasının da hastayı birçok riskten koruduğunu dile getirdi. Op. Dr. Bakalım, "Açık ameliyatlarda kanama riski vardır. Akciğer ya da kalpte problem yaşanabilir. Açık ameliyatlar sonrasında yoğun bakımda kalma ve iyileşme süreleri daha uzundur" diye konuştu. Kapalı ameliyat ile sadece kasığın tek tarafından açılan küçük bir kesi ile 2 adet büyük yapay damarı bu kesiden girerek yerleştirildiğini söyleyen Op. Dr. Bakalım, “Hasta sadece 1 gün yoğun bakımda kaldı, hızlı bir şekilde de iyileşti" dedi. Op. Dr. Bakalım, özellikle risk grubunda olan bireyler için düzenli kontrollerin önemine dikkat çekti.
45 YILDIR SİGARA İÇİYORDU
Nevzat Alanay ameliyat sonrasında 45 yıldır içtiği sigarayı tamamen bıraktığını ve tansiyonunu da kontrol altında tuttuğunu söyleyerek “Doktorum bana yeni bir hayat verdi. Yeni hayatımda sağlığıma daha fazla özen göstereceğim” dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.