FİTOTERAPİ UZMANLARININ BİLİMSEL KAYGILARI YOK

Milletvekili Ecz.

26 Eylül 2013 Perşembe 00:00
FİTOTERAPİ UZMANLARININ BİLİMSEL KAYGILARI YOK






Milletvekili Ecz. Mehmet Domaç, fitoterapi uzmanı adı altında açıklama yapanların bilimsel kaygıdan uzak olduklarını belirtti.
25 Eylül Dünya Eczacılık Günü nedeniyle Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin düzenlediği toplantıda konuşma yapan İstanbul Ezcacı Odası Eski Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Ecz. Mehmet Domaç, fitoterapi uzmanı adı altında bilgi verenlerin bilimsel bilginin değil, şöhret peşinde olduklarını belirtti. Bir hekimin fitoterapi uzmanı olarak televizyon programlarında yaptıkları açıklamalardan tüylerinin diken diken olduğunu ifade eden Domaç, “İzlediğim programda konuşma yapan kişi ‘Şeker, çocukları alkolik yapar’ manasına gelecek ‘bir hoş olurlar’ dedi. Unutmayın sizler eczacılık fakültesi öğrencileri olarak bu fakülteden mezun olduğunuzda glikozun parçalanma mekanizmasını bileceksiniz. Glikozun parçalanma mekanizmasını bilen kişi bunu böyle söylemez. Söylerse de bu kişiler şöhret olma kaygısındadır. Bu insanların hiçbir bilimsel kaygısı yok demektir. Hiçbir zaman glikoz, insan vücudunda alkol haline gelmez. Bu ancak mayalanarak alkol haline gelir. Bunu böyle söyleyen kişi fitoterapi uzmanı da olamaz. Zaten bildiğimiz anlamda, uzman dediğimiz anlamda fitoterapi uzmanlığı diye de bir şey yoktur. Bunlara dikkat edeceksiniz. Enformasyon dediğimiz şeyler bunlar. Bunları bilerek söylüyorum. Bunlara dikkat edin çünkü eczacı, bilgisiyle örnek olan kişidir ve bu bilgi bilimseldir. Kulaktan dolma değildir, denenmiştir ve hayatın süzülerek içinden gelmiştir” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE, AR-GE ÜSSÜ OLACAK
Bazı öngörülerden ve bunların eczacılara etkilerinden de bahseden Milletvekili Ecz. Domaç, “Dünyanın nüfusu 2005 yılında 6,5 milyardı. Ama 2020’de 7,6 milyar olacak. Türkiye 2013 yılında 76 milyon, 2023 yılında 86 milyon nüfusa sahip olacak. 65 yaşın üzerinde nüfus yüzde 9,4 olacak. 70 yaşındaki nüfusun yüzde 80’i asgari 1, yüzde 40’ı ise 4 tane reçeteli ilaç kullanacak. 2023 yılında hipertansiyonlu hasta sayısı bugüne göre yüzde 38 artacak. Diyabetli hasta sayısı da yüzde 40 artacak. Beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik, uzayan insan ömrü insanların kronik hastalıklara daha fazla maruz kalmasını ve onunla daha uzun süre yaşamasını zorunlu hale getirecek” dedi. Milli geliri düşük olan ülkelerin ilaç tüketiminin de düşük olduğunu anlatan Ecz. Domaç, “Milli gelir 22-25 bin dolar civarında olacak. Ama o zaman kişi başına ilaç tüketimi 280 dolar olacak. Yani 2023 yılında bir kişi yılda 280 dolarlık ilaç tüketecek. Türkiye’nin ilaç tüketimi 24 milyar dolar olacak. 30 bin eczacı paylaşacak bu pastayı. 24 milyarlık Türkiye’de üretim, 1 milyarı aşan araştırma yapılacak. 7,3 milyar dolarlık ihracat yapılacak ve klinik araştırma sayısı yaklaşık 3 bin 600 adet olacak. AR-GE’de çalışan eczacı sayısı 2 bini bulacak. Dolayısıyla Türkiye ciddi bir AR-GE üssü olmaya hazırlanan bir ülke olarak görünüyor” diye konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.