Gazze için flaş gelişme, Mısır ateşkes için tarafları ikna etti

Mısır, İsrail ve Hamas arasında yürüttüğü mekik diplomasinden ilk sonucu aldı, Silahlar bu akşam susuyor

15 Temmuz 2014 Salı 00:40
Gazze için flaş gelişme, Mısır ateşkes için tarafları ikna etti






İsrail hava kuvvetlerinin 8. gününe giren hava operasyonları bugün akşamdan itibaren duruyor. Hamas Mısır'ın öncülüğünde başlatılan görüşmelerde ateşkes anlaşmasını kabul etti..

İsrail ve Hamas arasında ateşkes

İsrail'in 8. gününe giren hava operasyonları sağlanan ateşkes anlaşması ile bu bugün akşam saat 21.00'den itibarenr yürürlüğe girecek

RAFAEL SADİ
 
Ateş Kes Mısır'ın önderliğine ve iki tarafın da kabulü ile yürürlüğe girecek. Bir taraftan ateş keş görüşmeleri yapılırken karşılıklı ateş durmuyor. Ancak iki tarafta ateş dozunu hafifletmiş gibi duruyorlar.
 Ateş kes'in gerçekleşeceğinin duyurulmasını müteakip Beer-Şeva'da siren sesleri duyuldu ve 3 adet şehre düştü. 
Gazze'den  ateş durmuyor.
Mısır Dış İşlerinin yayınladığı bir bildiri de  kendilerinin önayak oldukları ateşkes  anlaşması yarın sabah saat 09.00 'da ilan edilecek ve saat 21.00'de yürürlüğe girecek.Hamas Siyasi büro Başkan yardımcısı ve Gazze Örgüt yetkilisi İsmail Haniye temaslar olduğunu teyit etti ancak anlaşmaya varıldığını teyit etmeyi ret etti. '' Temaslar ve bir süreç mevcuttur ve temasları idame ettiren Ülkeler var'' dedi.
Bütün temas ve konuşmalara rağmen saat 22.45 ve 22.30 'da  Eşkol bölgesine 2 adet roket ile Kuzey'deki Batı Galil bölgesindeki köylerde sirenler duyuldu ve 2 roket te açık sahalara düştü. Ölü  ve yaralı yok.
Yeruşalayim'deki yetkililerin ifadesine göre  bu ateş kes ile durum Güçlü Kaya harekatının başladığı an'a bizi geri döndürecek ancak hamas  çok daha güçsüz ve daha az Roket ile devam edebilecektir.
 

Ateşkes  sabah saat 09.00'da resmen ilan edilecek ve saat 21.00'de yürülüğe girecek ve 48 saat içinde de  taraflar (İsrailliler ile Filistinliler) buluşup ateşkesin nihai şartlarını konuşacaklardır.
 
Taraflar  BULUT SÜTÜNÜ harekatında varılmış olan ateşkes anlaşması şartları çerçevesine geri dönülmesine gayret edeceklerdir.
 
Güney İsrail'deki vatandaşlar ise  bu karar'a tepki ile Natanyahu hükümetini korkaklıkla suçladılar ve Hamas'ın ateş gücünü tamamen yok etmediklerini kısa bir süre sonra yeniden topaalanmalarına müsaade anlamına gelecek olan bu ateşkes'ten sonra yine başladığımız yere dönüleceği endişesini dile getirdiler.
 
İsrail TV'si  Kanal2'ni verdiği hesaba göre  bu harekat başlamadan evvel Hamas'ın  elinde 10.000 adet roket  mevcut idi. İsrail üzerine yaklaşık 1000 adet kadar attı.İsrail de operasyon süresince 3000 kadarını imha etti.(tahminen) ve geriye elinde 6000 adet roket mevcudu ile savaş'a ara vermiş oluyor.
 
 

 

 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.