Gazze'de silahlar sustu, İsrail Gazze'den geri çekiliyor

Gazze'de 29 gündür devam eden çatışmanın ardından Mısır'da bir araya gelen taraflar ateşkes konusunda yeniden anlaştı

05 Ağustos 2014 Salı 05:23
Gazze'de silahlar sustu, İsrail Gazze'den geri çekiliyor






Gazze'de önce ateşkes sonra geri çekilme var

Rafael Sadi
 

Cuma günü 3 İsrail askerinin ateş kes esnasında öldürülmesinden sonra İsrail makamları Hamas ile bir daha herhangi bir temasta bulunmayacaklarını beyan etmişlerdi. Anca bu akşam görünen fotoğraf farklı duruyor.

Mısırda bu akşam bir ateşkes düzeni oluşturuluyor. Buna göre ateşkes yarın sabah yürürlüğe girecektir.Şu an'a kadar İsrail yönetini henüz düzenli bir açıklama yapmış değil bu konuda.
 
İsrail Hükümeti ve Hamas  varılacak olan bir ateş kes anlaşmasına sanki her zamankinden daha yakınlar. Ve bu anlaşma sonucu İsrail Gazze'den çekilmiş olacak.
Bu akşamki haberlerinde Al Arabiya televizyonu İsrail'il ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry'ye  Ateş Kes karşılığı şartsız Gazze'den çekilmeye hazır olduklarını belirttiğini yayınladı. Çekilme  sükunet olması halinde gerçekleşecektir.
 
Buna karşIlık Filistinli kaynakların belirttiğine göre ise Mısır yarın sabah saat 08.00'de ateş kes ilan edecektir. Cuma günü Hamas'ın ateşkes'i ihlal ederek 3 İsrail askerini öldürmesinden sonra İsrail tarafından hamas ile bundan böyle herhangi bir temasın olmayacağı sesleri yükselmişti.Bu akşam ise İsrail tutumunda  farklılıklar gözlemlenmektedir.
 
Bu akşam daha erken saatlerde  İslami Cihat örgütü  başkan yardımcısı Ziyad Nahala '' Talepler  belgesi konusu8nda Mısır'ın oldukça anlayışlı davrandığını belirtmiştir.Umarım önümüzdeki saatlerde  ateşkes saati ilan edilecektir  '' dedi. '' Direniş savaşçılarına  son dakikaya kadar savaşmaları çağırısında bulunuyorum''. Hamas ta İslami Cihat Örgütü ile aynı görüşte  olduklarını belirterek yakında ateş kes ilan edileceği konusunda  hem fikir olduklarını belirttiler.Filistin heyetinin ifadesine göre  Mısır  İstihbarat teşkilatı başı Ahmed Farid A-Taami ile yaptıkları görüşmede  Mısır'ın İsrail'i ateş kes'e ikna etmek için çaba gösterecekleri sözünü aldıkları belirtildi. Ve bu  ateşkesin bir gün içinde sağlanacağı umudunu taşıdıklarını belirttiler.
 
Buna rağmen İslami Cihat Örgütü savaşçı kolu önümüzdeki saatlerde  faaliyetlerinde  tırmanışa geçecekleri ve bunun İsrail'in taleplerini kabul edene kadar devam edeceğini
Belirttiler.  Mısır'daki yetkililerin Lübnan televizyonu El- Miadin'e verdikleri demeçte  '' Muhtemelen bu akşam yapılacak olan uluslararası temaslardan sonra Mısır tarafından  bir ateş kes ilan edilecektir. '' Lübnan televizyonunu  belirttiğine göre  ve Filistinlilerin ifadelerine dayanarak  daha bu akşam en az 72 saatlik bir ateş kes ilan edileceğini belirttiler.
 

Filistinlilerin Kahire'ye giden heyet üyelerinden Maher Taher  basına verdiği mülakatta  '' Yakında  geçici de olsa bir ateş kes ilan edilmesi ihtimali vardır.Bu vesile ile görüşmelere imkan tanınacak ve sürekli bir sükunet temin edilebilecektir.İsrail heyetinin de Kahire'ye gelmesi muhtemeldir. '' dedi.
 
İsrail Kahire'ye heyet gönderecek mi?
 
Kabinedeki bakanlardan birini ifadesine göre: ''Mısır'dan gelen haberlere göre bu durum bizim açımızdan da olumludur. Ateş'i ön şartsız durdururlar ve bizden de  koşulsuz katılmamızı isterlerse bu onların gerçekten savaşmayı kesmek istediklerini gösterir.Bu da  bu isteklerini alenen dile getirmiş olduklarını gösterir.'' Kabinede Ateş kes olur ve atışlar gerçekten durursa durumu detaylı görüşmek için  Kahire'ye  gidiş tartışılabilir dedi.
 
Bugün israil'in insani ateşkes ilan etmesine rağmen dün gece yarısından itibaren ateş devam etti ve gazze şeridinden israil'e 70 kadar roket atıldı. Yeruşalayim de de iki terör saldırısı gerçekleşti. Oldukça sakıncalı ve kanlı saldırlar oldu bugün: Birinci olayda Doğu Yeruşalayim kökenli  bir iş makinesi operatörü İş makinesinin kepçesini silah olarak kullanarak sivil bir otobüsü devirmiş ve bir kişinin ölmesine ve  başkalarının da yaralanmasına sebebiyet  vermiştir. Polisler ve Nahshon Hapishane  birliğinden iki asker silah kullanarak iş makinesi operatörünü öldürerek durdurabilmişlerdir.İş makinesinin darbelerine maruz kalan 25 yaşındaki bir yaya da olayda hayatını kaybetmiştir. İş makinesi darbelerinden Otobüs şoförü bir subay ve 3 sivil daha toplam  5 kişi yaralanmıştır.
Bu olaydan sadece 3 saat kadar sonra  bir asker Har Hatsofim yakınlarındaki geçiş tünelleri yakınlarında  karnından vurularak yaralanmıştır. Yaralı asker  Hadasa hasta hanesine kaldırılmıştır.Durumu oldukça ağırdır.Polis  saldırganın peşine düşmüştür.
 
Filistin yetkililerinin bu akşamki  ifadelerine göre Mısır tarafı taleplerine olumlu yaklaşmışlar ve bu  talep belgesinin arkasında duracaklarını gösterdiler dedi.
Mısır tarafı ise  anlaşmanın ilk bölümünü  kabullenmelerini ve 3 günlük insanı arayı bozmamalarını rica etmişlerdir.
Mısırlılar Filistinlilerin taleplerine destek vermeyi ve İsrail'i de çağırarak Gazze'den çekilmeye ikna etmeye çaba göstereceklerini söylediler.
 
'' Güçlü Kaya'' 
harekatı başladığından beri  1880'den fazla Filistinli öldü. İsrail tarafından ise 64 asker 2 İsrailli sivil ve 1 de Taylandlı yabancı işçi hayatlarını kaybettiler.

 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.