GÜMÜŞHANE’DE “MUTLU HASTA MUTLU AİLE” PROJESİ HAYATA GEÇİRİLİYOR

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü il genelinde uygulamaya koyacağı "Mutlu Hasta Mutlu Aile" projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
GÜMÜŞHANE’DE “MUTLU HASTA MUTLU AİLE” PROJESİ HAYATA GEÇİRİLİYOR






Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü il genelinde uygulamaya koyacağı "Mutlu Hasta Mutlu Aile" projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Proje ile Gümüşhane’de çok sayıda yaşlı ve bakıma muhtaç olan hastaların yaşamlarını daha rahat sürdürebilmeleri sağlanacak, hasta bakımıyla ilgilenen kişilere ise çeşitli eğitimler verilecek.
Hasta ve yaşlılar için bakım faaliyetlerinin doğru uygulanmasının ciddi bir önem taşıdığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, bakım faaliyetleri sırasında yapılan yanlış uygulamaların hastaların hastaneye yatmasına veya hastanedeki yatış sürelerinin uzamasına neden olduğunu bu durumun ise aileleri ekonomik ve sosyal açıdan zor duruma soktuğunun altını çizdi.
“İLİMİZDE 404 HASTA EVDE BAKIM HİZMETİ ALIYOR”
Dr. Boşnak, Halk Sağlığı Müdürlüğü verilerine göre Gümüşhane’de toplam 404 hastanın evde bakım hizmeti aldığını vurgulayarak, “Bölgedeki hasta bakımıyla ilgili kişilerin bilgi ve becerilerini geliştirebilecek eğitim kurumu bulunmamaktadır. Bu nedenle projemizin hedef grubunun bilgi ve bilinç düzeyinin arttırılması hususunda önemi büyük olacaktır.” dedi.
“20 KİŞİYE 620 SAAT EĞİTİM VERİLECEK”
Gümüşhane’de İŞKUR ve Halk Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla 18-35 yaş arası 20 kişiye hasta ve yaşlı hizmetleri, hasta ve yaşlı refakatçisi eğitimi verileceğini belirten Boşnak, “Pratik ve teorik olarak toplam 620 saat eğitim verilecektir. Eğitim için Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki eğitim uygulama salonları kullanılacaktır. Eğitim sonunda başarılı olan kursiyerlere Milli Eğitim Müdürlüğü onaylı sertifika verilecektir. Merkezde eğitim alacak adaylara alanında uzman eğitmenler tarafından eğitim verilecektir. Eğitimini tamamlayan kursiyerler öğrendikleri bilgileri merkezde 120 hanede yaşayan yaşlı ve hasta kişileri gezecek, hasta yakınlarını bu konuda bilgilendirecek ve bilinçlendirecektir. Hastanın daha sonraki yıllarda alacağı bakım kalitesinin artırılması ve bakımın sürekliliği sağlanmış olacaktır. Bu sayede yaşlı ve hastaların yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.” şeklinde konuştu.
SOSYAL ÇALIŞMACI VE PSİKOLOG GÖREVLENDİRİLECEK
Bakıma ihtiyacı olan kişinin ve bakıcısının karşılaştıkları sorunla her iki tarafında psikolojik ve sosyal yaşantısını olumsuz etkilediğini dile getiren Dr.Boşnak, “Bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak amacıyla sağlık müdürlüğümüzce görevlendirilecek sosyal çalışmacı ve psikologun çalışmaları olacaktır. Proje süresince bu görevliler aileleri ziyaret edip sorunlarını dinleyip çözüm arayacaklardır. Bu şekilde özellikle de hasta bakıcılarının yaşadıkları psikolojik ve sosyal problemler aşılmaya çalışılacaktır.” diye konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.