Jak Kamhi, bu kez okurlarıyla buluşacak

Profilo Şirketler Topluluğu Başkanı Jak Kamhi, 14 yaşından beri tuttuğu günlüklerini bir kitapta topladı.

01 Ekim 2013 Salı 07:47
Jak Kamhi, bu kez okurlarıyla buluşacak






Televizyon, buzdolabı, motosiklet, otomatik çamaşır makinesi gibi pek çok aletin Türkiye'deki ilk üreticisi olan ve 60 yıllık iş hayatı boyunca önemli başarılara imza atan Profilo Şirketler Topluluğu Başkanı Jak Kamhi, 14 yaşından beri tuttuğu günlüklerini bir kitapta topladı. Ünlü duayen, Remzi Kitabevi tarafından yayına hazırlanan, Gördüklerim Yaşadıklarım isimli kitabını imzalamak için 05 Ekim Cumartesi günü okurlarıyla buluşacak. Saat 17:00'de Profilo Alışveriş Merkezi'nde bulunan Amazon Cafe'de kokteyl, saat 18:00'de de Remzi Kitabevi'nde imza günü yapılacak.
Kamhi'nin, 2012 yılında kaybettiği ve "hayatımın en büyük acısı" dediği oğlu Hayati Kamhi'ye adadığı 472 sayfalık kitapta mucit amcasının inanılmaz icatlarından gramer uzmanı büyük büyük dedesine; Atatürk’le göz göze gelişinden Barack Obama, Hillary Clinton, Jacques Chirac, Şimon Peres gibi liderlerle yakın ilişkisine; Koç ve Sabancı ile rekabetinden askerlik, evlilik ve iş hayatına kadar pek çok anektod bulunuyor.
Çocuklarına mirası…
Kitabın başlangıç yazısında çocuklarına geçmişinden izler bırakmak istediğini söyleyen Kamhi'nin şu sözleri yer alıyor: "İlginç ve güzel bir yaşamın yanında, sevdiklerimin kaybı üzüntülü günlere de sebep oldu. En acısı, sevgili ve değerli oğlum Hayati Kamhi’nin kaybı oldu. Bu kaybın ne tesellisi ne de telafisi mümkün. En büyük acıya rağmen görevlerimi ihmal etmedim. Geçmişten baktığım zaman bugünkü halimiz sanki bulutların üzerinde gibi geliyor. Kendimi 60 yıl önce dondurup bugünlerde uyandırmam mümkün olsaydı, herhalde başka bir dünyaya gelmiş gibi olurdum."
Kitabında Varlık Vergisi, 12 Eylül askeri darbesi, Kürt ve Ermeni meselesi gibi toplumsal konulara da değinen Kamhi, helikopter projesinin nasıl engellendiğini, şirketlerinin kapasitesini nasıl artırdığını, fabrikasının işgali karşısında sergilediği tavrını, alışveriş kültürüne kazandırdığı yeni solukları, toplu konut deneyimini, oğlu Cefi Kamhi’nin olağanüstü fedakârlıklarını, 30 kişiyle çıktığı yoldan nerelere ulaştığını, ilk görüşte nasıl aşık olduğunu, bütün samimiyetiyle aktarıyor.
Türkiye'nin iyi niyet elçisi
Türkiye'nin iyi niyet elçisi gibi çalışan ve Devlet Üstün Hizmet Madalyası bulunan Kamhi, çok yönlü kişiliği ile sadece iş dünyasına değil politikaya da önemli katkılar sağladı. Abdullah Gül, Ahmet Necdet Sezer, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Kenan Evren, Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Alpaslan Türkeş gibi siyaset dünyasından önemli isimlerin yanı sıra Alain Juppé, Hillary Clinton, Jacques Chirac, Şimon Peres gibi dünya liderleriyle de yakın ilişki kuran Kamhi'ye göre bu kadar başarılı olmasının iki nedeni var. Biri kafasına konan renkli talih kuşlarını yakalaması diğeri de babasından ve amcasından aldığı altın öğütler. Zaten bu öğütleri de kitabının sonunda aktarıyor.
Ödüllerle dolu 88 yıl
Meslek hayatı boyunca pek çok başarıya imza atan, uzun yıllar İSO, İKV, DEİK, MESS, TÜSİAD gibi kuruluşlarda üst düzey yönetici olarak yer alan Kamhi, Türkiye’nin yurtdışında tanıtmasına önemli katkılar sağladı ve 1991 yılında, Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü'nü aldı. Bir dönem Başbakanlık Dış Tanıtım Kurulu Üyesi olarak görev yapan Profilo Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı'na, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından fahri doktor unvanı verildi. 2007 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in elinden Devlet Üstün Hizmet Madalyası alan Jak V. Kamhi, 1991 yılında 'Chevalier de la Légion d’Honneur' nişanına, 2006 yılında 'Officier de la Légion d’Honneur' nişanına, 1997 yılında da Fransa Cumhurbaşkanı tarafından 'Commandeur dans l’Ordre National du Merite' nişanına layık görüldü. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu Şeref Madalyası ile Türk-Amerikan Dostluk Konseyi Ticaret Liderliği Ödülüne hak kazanan Kamhi'ye, 2003 yılında da İspanya Kralı tarafından 'Commander of the Order of the Spanish Civil Merit' nişanı verildi.
 
Avrupa’nın sanayi liderleri tarafından kurulan Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası (ERT) Grubu'na 1991 yılında üye olarak çağrılan ilk ve tek Türk sanayicisi Kamhi, bu görevinden 2003 yılında ayrıldı. Fransızca, İngilizce ve İspanyolca bilen ünlü işadamı 88 yıllık yaşamını Gördüklerim Yaşadıklarım isimli kitabında bütün ayrıntılarıyla anlattı.
 
PROGRAM:
05 Ekim 2013, Cumartesi
KOKTEYL: Amazon Cafe (Profilo AVM; Mecidiyeköy), saat: 17:00
İMZA GÜNÜ: Remzi Kitabevi (Profilo AVM; Mecidiyeköy), saat: 18:00
 
GÖRDÜKLERİM, YAŞADIKLARIM
 
Yazar: Jak Kamhi
Remzi Kitabevi, 2013
Yayına hazırlık: Ebru Erbaş
Görsel hazırlık: Işıl Ergüven
Birinci basım: Eylül 2013
Baskı adedi: 4.000
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.