Kamu alt işverenlerle sözleşmelerdekıdem tazminatını tanımalı

Hizmet İşveren Sendikası Başkanı Necmeddin Şimşek: Kamu Alt İşveren Sözleşmele​rinde Kıdem Tazminatın​ı Tanımalı.

10 Ekim 2013 Perşembe 07:10
Kamu alt işverenlerle sözleşmelerdekıdem tazminatını tanımalı






Hizmet İşveren Sendikası BaşkanıNecmeddin Şimşek kamu ihaleleri mevzuatının değiştirilerek devlet kurumları tarafından maliyet unsuru olarak görülmeyen kıdem tazminatının sözleşme maliyetlerine eklenmesinin önceliklesağlanmasını istedi.
Şimşek, kıdem tazminatınının altişveren sözleşmeleri açısından tam bir karmaşa içindeolduğunu, alt işverenlerin işçilerine verecekleri olası kıdemtazminatlarını iş yaptığı kurumlardan alamadıklarını, ödemişoldukları kıdem tazminatlarını yine bu kurumlara faturaedemediklerini ve ağır bir yük altında kaldıklarınıçalışanların da ciddi biçimde mağdur olduğunu ve fiilen kıdemtazminatı hakkını kullanamadıklarını söyledi.
Sayıları bir milyonu aşan altişveren çalışanları açısından kıdem tazminatı fonunun“işçilerin yararına” olduğunu hatırlatan Necmeddin Şimşekfonun devreye girmesiyle birlikte çalışanların mağduriyetinin,özellikle de kayıt dışı istihdamın önleneceğini, bütünçalışanların kıdem tazminatı hakkından fiilenyararlanabileceğini kaydetti.


Kamu İhale Kurumu'nun ihalelerde“yaklaşık maliyet” hesaplanırken en az yüzde 9 oranındaki kıdem tazminatlarını göz önüne almadığını hatırlatan Necmeddin Şimşek “Kıdem tazminatı bedelini içeren teklifler, yaklaşık maliyetin üzerinde bulunarak ihale dışıbırakılmakta. Bu alt işverenlik müesseselerini ve çalışanlarınıiçinden çıkılmaz sorunlarla, bitmez tükenmez davalarla karşıkarşıya getiriyor” dedi.
İhale mevzuatının değiştirilerek kısmi işçilik maliyeti yerine kıdem tazminatını da içeren “tam işçilik maliyetine” geçilmesi gerektiğini vurgulayan NecmeddinŞimşek “özellikle devlet kurumlarının kıdem tazminatı bedellerini maliyet hesabına eklemesi bir an önce sağlanmalıdır”dedi.
Alt işverenlik mevzuatının sektörde karşılaşılan sıkıntıları çözmediğini söyleyen Necmeddin Şimşek haksız yere yaratılan maliyetlerle alt işverenlik şirketlerinin yaşama şansı bulamadığını söyledi.


Hizmet İşveren Sendikası Ne Öneriyor?

Kıdem Tazimatı Fonu devreyesokulmalı
Alt işverenlere yıllardırödenmeyen kıdem tazminatı alacakları fona devredilmeli
İhale mevzuatı değiştirilerekkıdem tazminatını da içeren tam işçilik maliyeti esas alınmalı
Devlet alt işverenden alacağıhizmet bedeline kıdem tazminatını da eklemeli

NECMEDDİN ŞİMŞEK KİMDİR?
1970yılında Burdur’ da doğan Necmeddin Şimşek,1988 yılında liseeğitiminitamamladıktansonra AnkaraÜniversitesiİktisat Fakültesi’nde öğrenimini sürdürürken 1993 yılıitibari ile ticarethayatına da atılmıştır. 1999yılında Akdeniz Temizlik Şirketi’nin kurucu ortağı olanNecmeddin Şimşek, Akdeniz Girişim Holding A.Ş. çatısı altındatoplanan şirketlerinde kurucu ve yöneticiliğini yaparak ticari faaliyetlerine devametmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.