Rize’de organik pekmez imalatına başlandı

Rize’nin İyidere İlçesinde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından siyah kokulu üzümden organik pekmez imalatına başlandı.

21 Eylül 2013 Cumartesi 00:00
Rize’de organik pekmez imalatına başlandı






Rize’nin İyidere İlçesinde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından siyah kokulu üzümden organik pekmez imalatına başlandı.
Siyah kokulu üzümden organik pekmez imalatı çalışmalarına, Pileki Mağarası önünde düzenlenen bir törenle başlandı. Törene Rize Valisi Nurullah Çakır’ın yanı sıra, Rize Milletvekilleri Nusret Bayraktar ve Hasan Karal, Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, İyidere Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer ile Rize Kadın Girişimciler Kurulunun misafiri olarak Rize’ye gelen Çorum Kadın Girişimciler İcra Komitesi üyeleri de katıldı.
Törenin açılışında İyidere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muammer Mete yaptığı konuşmada, Rize ve çevresinde yetişen siyah kokulu üzüm bugüne kadar geleneksel yöntemlerde ağaçlarda üretildiğini, bu nedenle çok miktarda üzümün toplanamayıp heba olduğunu ifade etti. Mete konuşmasının devamında; “Rize Valiliği, İl Özel İdaresi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kooperatifimizin birlikte geliştirdiği aynı zamanda DOKAP tarafından da desteklenen yeni projelerle oluşturacağımız üzüm bağları sayesinde bu sarfiyatı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Rize’nin siyah kokulu üzüm ve ondan elde edilecek mamulleri marka haline dönüştürmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Rize ve çevresinde yaklaşık 300-500 ton arasında siyah kokulu üzümün yetiştiğini ifade eden Rize Valisi Nurullah Çakır, “Bugün başlatılan bu çalışmalarla kokulu üzümün organik bir ortamda üretilerek daha uzun süreli ve hijyenik şartlarda korunabilecek bir niteliğe dönüştürülmesinin güzelliğini yaşıyoruz. Kokulu üzümden elde edilen organik pekmezin yanı sıra yöresel tatlılarımızdan biri olan pepeçura ve küme olarak ifade edilen ürünlere dönüştürülmesi ticari anlamda da bu ürünümüze daha büyük bir değer ve çeşitlilik katacaktır” dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.