SEDİR KOZALAKLARI KÖYLÜLERİN GEÇİM KAYNAĞI

Mersin’in Erdemli ilçesinde yetişkin sedir ağaçlarından toplanan kozalaklar ağaçlandırma faaliyetlerinin maliyetini düşürürken orman köylüsü için de geçim kaynağı oluyor.

11 Ekim 2013 Cuma 00:00
SEDİR KOZALAKLARI KÖYLÜLERİN GEÇİM KAYNAĞI






Mersin’in Erdemli ilçesinde yetişkin sedir ağaçlarından toplanan kozalaklar ağaçlandırma faaliyetlerinin maliyetini düşürürken orman köylüsü için de geçim kaynağı oluyor.
Erdemli’ye bağlı Sorgun ve Toros köylüleri tarafından toplanan sedir kozalakları Başbakanlık tarafından başlatılan Ağaçlandırma Seferberliği Projesi kapsamında toprakla buluşuyor. Kilosu 1 liradan alınan kozalaklar köylüler için önemli bir geçim kaynağı oluyor. Kozalak toplama işleminin sürdüğünü belirten Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman, “Toros dağlarını sedir ağaçlarıyla yeşillendirmek için girdiğimiz çalışmalarda sedir kozalaklarından elde edilen tohumları kullanıyoruz. Eylül ayının başından itibaren yetişkin sedir ağaçlarındaki kozalakları köylülerimize toplatıyoruz. Bazı işlemlerden geçen sedir kozalakları içerisindeki tohumları serbest bırakıyor. Kozalaklardan elde edilen tohumlar yine işçisi köylülerimiz olmak üzere ağaçlandırmak istenen alanla ekiliyor" dedi.
Bu yıl 700 ton sedir kozalağı toplatıldığını vurgulayan Akduman, "Biz Erdemli’de 95 ton sedir kozalağı topladık. Toplama işlemleri devam ediyor. Köylülerimize kilogram başına 90 kuruş ile 1 lira arasında para ödüyoruz. Bu uygulama köylülerimiz tarafından da çok güzel karşılanıyor. Belki ürettikleri ürünleri ormanda yetişen bu kozalaklar kadar iyi fiyata satamazlar. Onlar için de ciddi bir geçim kaynağı oluyor. Bu yöntem bizler için daha ucuza mal oluyor. Bugüne kadar Mersin bölgesinde 120 bin hektarlık sahada ekim yöntemiyle sedir tohumunu toprakla buluşturuldu” diye konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.