“TELEFONLA DOLANDIRICILIKTA HİPNOZ OLMAZ”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

06 Kasım 2013 Çarşamba 00:00
“TELEFONLA DOLANDIRICILIKTA HİPNOZ OLMAZ”






Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, "Son günlerde telefon üzerinden kendilerini polis ve savcı olarak tanıtarak dolandırıcılık yapan kişilerin, aradığı kişiyi hipnoz edemez. Bu tür dolandırıcılıklara uğramamak içinde daha irdeleyici olmamız gerekiyor" dedi.
Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, son günlerde telefon üzerinden kendilerini polis ve savcı olarak tanıtarak yapılan dolandırıcılığın, hipnoz yöntemi ile yapılıp, yapılamayacağını açıkladı. Bir kişinin, isteği dışında zorla ya da farkında olmaksızın hipnoza sokulamayacağını ifade eden Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, “Bu mümkün değildir. Hipnoz kişinin gönüllü isteği ve katılımıyla gerçekleştirilen bir trans halidir. Hipnoz yapan kişi, hipnoza girmeyi gönüllü olarak kabul eden kişiye hipnoza girmesini sağlayacak bazı telkinler verir. Kişi bu telkinleri uygulayarak hipnoza girer. Hipnoza girmek istemeyen bir kişi kendisine söylenen telkinleri gerçekleştirmeyi reddedeceği için hipnoza girmez. Son günlerde telefon üzerinden kendilerini polis ve savcı olarak tanıtarak dolandırıcılık yapan kişilerin, aradığı kişiyi hipnoz edemez” diye konuştu.
Hipnozda kişi hipnoz yapanın söylediklerini olduğu gibi yapmayacağını dile getiren Özyıldız Güz, “Hipnoz sırasında kişinin bilinçli kontrolü ortadan kalkmaz. Hipnoz yapan kişinin söylediği her şeyi duyar, anlar, hatta yargılar. Yapması istenilen şey kişinin sosyal ve ahlaki değerlerine uygun değil ise kabul etmez, uygulamaz. Israr edilirse kişi hipnozdan çıkar” şeklinde konuştu.
İnsanların korkmasının gereksiz olduğunu sözlerine ekleyen Güz, “Bu tür dolandırıcılıklara uğramamak içinde daha irdeleyici olmamız gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.