Trüf Mantarı yetiştiren köşeyi dönüyor

Avrupalı zenginlerin sofralarını süsleyen trüf mantarı en çok Fransa ve İtalya'da üretiliyor. Kilosu 5 bin avroya kadar çıkabiliyor

30 Nisan 2014 Çarşamba 13:58
Trüf Mantarı yetiştiren köşeyi dönüyor






Trüf Mantarı yetiştiren köşeyi dönüyor

Avrupa'da borsası ve pazarı bile kurulan Trüf Mantarı'nın yetiriştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Antalya'nın ardından Bolu'da da Trüf Mantarı yetiştirmek için denemeler başladı. Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, Orman Genel Müdürlüğünün 2013-2017 yıllarını kapsayan dönemde trüf mantarının yetiştirilmesiyle ilgili eylem planı hazırladığını söyledi.

İKİ İLÇEDE İZİNE RASTLANDI

Bölge müdürlüğü olarak bir hektarlık alanda bu mantarın yetiştirilmesi için çalışma başlattıklarını anlatan Şahin, yaptıkları araştırmada Göynük ve Mengen ilçelerinde trüf mantarının izine rastladıklarını kaydetti.

Şahin, Mengen'de bir hektarlık alanı tel örgüyle çevirip muhafaza altına aldıklarını dile getirerek, "Burada bulunan meşe fidanlarına mantarın aşısını yapacağız ve bu bölgede trüf mantarı yetiştirmeye başlayacağız. Elde edilen verilere göre diğer ilçelerde de bu mantarın üretimi yapılacak" diye konuştu.

KİLOSU 5 BİN AVRO

Trüf mantarının piyasa değerinin çok pahalı olduğuna dikkati çeken Şahin, "Siyah elmas' olarak adlandırılan ve kilogramı 2 bin ile 5 avro arasında satılan trüf mantarı, Bolu'da yetiştirilmeye başlanacak. Bu mantarın dünya piyasalarında çok yüksek değerleri var. Avrupa'da 5 bin avroya satılan bu mantar türüne Mengen'de rastladık. Daha ucuz olan türünü de Göynük'te geçen yıl yaptığımız araştırmada bulduk" ifadesini kullandı.

Şahin, iki şube müdürünün bu konuda eğitim aldığını anlatarak, yapılan çalışmalar sonucunda bu kadar değerli olan mantarı bölgemizde var olanlarla yaygınlaştırıp kentin ekonomisine katkı sağlayacaklarını kaydetti.



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.