TÜRK İNSANININ YÜZDE 71,9’U HAREKETSİZ

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr.

03 Ekim 2013 Perşembe 00:00
TÜRK İNSANININ YÜZDE 71,9’U HAREKETSİZ






Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’de bireylerin yüzde 71,9’unun hareketsiz yaşadığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı tarafından fiziksel aktivite konusunda toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla “Dünya Yürüyüş Günü” etkinlikleri düzenlendiğini belirten Dr. Şenol Okur, “Bakanlığımızca gerçekleştirilen ‘Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’ yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin yüzde 71,9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir. 6-11 yaş grubu çocuklarımızın yüzde 58,4’ü düzenli olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda televizyon, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre günde 6 saattir. Bununla birlikte ülkemizde obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarında da artış bulunmaktadır.
Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Fiziksel hareketsizlik obezitenin ana nedenlerinden birisidir. Ayrıca meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir” dedi.
Fiziksel aktivite alışkanlığının kazanılmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlandığını kaydeden Okur, “Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır. Geniş tabanlı ve çok sektörlü bir yaklaşımı benimseyen Program ile ilgili Başbakanlık Genelgesi 29 eylül 2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Program aktivitelerinin yüzde 30’u fiziksel aktiviteyi içermektedir. Aktiviteler içerisinde toplumda fiziksel aktivitenin önemi, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla fiziksel aktivite ile ilgili özel günlerin kutlanması da yer almaktadır” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.