Son Dakika Haberler

MEDENİ’DEN ÖZBEKİSTAN’A ANAYASA ÖVGÜSÜ

Ajans

Türkistanlılar Derneği Adana Şube Başkanı İlker Medeni, Özbekistan’da yeni anayasanın ülkedeki demokratik gelişim ve başarının garantörü olduğunu söyledi.

Türkistanlılar Derneği Adana Şube Başkanı İlker Medeni, Özbekistan’da yeni anayasanın ülkedeki demokratik gelişim ve başarının garantörü olduğunu söyledi.
Medeni, Özbekistan’da her yıl 8 Aralık’ta kutlanan Anayasa Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Karimov’un "Hukuk devletinde bireylerin hak ve özgürlükleri iktidarların değil, hukukun ve yargısal denetimimin teminatı altındadır” dediğini söyledi.
Kerimov’un Anayasayı ülkenin demokratik gelişimi ve başarının garantörü olarak da gösterdiğini kaydeden Medeni, "6 bölüm ve 128 maddeden oluşan Özbekistan Anayasası, 8 Aralık 1992 de aşamalı oylama ile kabul edilen Özbekistan Anayasası’nda yer alan “Özbekistan Cumhuriyeti devlet dili Özbek dilidir, milliyetleri ne olursa olsun Özbekistan Cumhuriyetinin tüm vatandaşları, Özbekistan halkını teşkil eder. Vicdan hürriyeti herkese garanti edilmiştir. Herkes herhangi bir dine sahip olma veya olmama hakkına sahiptir. Dinin mecburi kabul ettirilmesine müsaade edilemez. Kadın ve erkekler eşit haklara sahiptirler. Dinsel kuruluşlar devletten ayrılacaklar ve yasa önünde eşit olacaklardır. Devlet dinsel kuruluşların faaliyetlerine karışamayacak" dedi.
Özbekistan Cumhuriyeti’nin temel yasasının, ”insan, onun hayatı, özgürlüğü, gururu, namusu ve diğer hakları en yüksek değer olarak nitelendirilir” gibi önemli değer ifade eden maddelerine dikkat çeken Medeni şöyle devam etti:
“Özbekistan Cumhuriyeti Anayasası, gayesi, demokrasi ilkeleri ve Özbek devletinin tarihi gelişme deneyimlerine dayanmaktadır. Özbekistan Cumhuriyeti Esas Kanunu’nu Anayasa’ya uluslararası örgüt ve ülkeleri tarafından yüksek değer biçilmiştir. Özbekistan’da demokratik hukuki bir devletin ve şeffaf sivil toplumun kurulması yolundaki önemli görevi, bağımsız, sağlam, halk arasında büyük destek gören ve çeşitli temellerine sahip sivil toplum enstitüleri oluşturulması ve geliştirilmesidir.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.