Son Dakika Haberler

Küba Ambargosu | Castro yarım asır direndi, ABD pes etti

Dünya

ABD ve Küba arasında yaşanan 60 yıllık savaş hali, 55 yılını dolduran Amerikan ambargosu sona eriyor. ABD yönetiminden ilk somut adımlar atıldı

Küba Ambargosu | Castro yarım asır direndi, ABD pes etti


Ambargo neden konuldu? Küba Ambargosu | Castro yarım asır direndi, ABD pes etti


Tam 54 yıl bitti. 3 Ocak 1961 yılında Amerikan yönetimi tarafından Küba'ya konulan ambargoların kaldırılması için Wasghington yönetiminden bir haftadır gelen olumlu mesajlardan ilk somut adım bugün atıldı. ABD yönetimi Küba'yı kara listeden çıkarıyor!

ABD Başkanı Obama, Küba'nın "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarılacağını resmen açıkladı.

Beyaz Saray'dan gelen açıklamaya göre Obama, Küba'nın kara listeden çıkarılması için gerekli işlemlerin başlatıldığını ifade etti.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

"Küba hükümeti ile farklılıklarımız olmaya devam edecek ancak Küba'nın politikaları hakkındaki kaygılarımız teröre destek verdikleri yönünde bir kanaat oluşturmuyor."


AMERİKA KÜBA'YA NEDEN AMBARGO KOYMUŞTU

Amerikan ambargosunun tek bir nedeni yok. Ambargo uygulamasının içinde  Küba efsane lideri Fidel Castro’ya suikast yetkisi bile veren yasa halen yürürlükte bulunuyor. Ambargoya geçiş sürecinde 60 yıldır süren mücadelede tarihler ve olayları şu şekilde sıralamak mümkün..

Temmuz 1953: Fidel Castro, dönemin Küba Devlet Başkanı Fulgencio Batista’ya karşı devrimci bir harekete öncülük etti.

1 Ocak 1959: Castro ve Che Guevera, başarılı bir final saldırısıyla Havana’ya girdi. Batista ülkeyi terk etti ve Castro yönetimi ele geçirdi.

Mart 1960: Dönemin ABD Başkanı Eisenhower, CIA’e, Kübalı mültecilerin Castro’yu devirmeleri amacıyla eğitim verilmesi için yetki verdi.

Ekim 1960: Castro’nun reformlarıyla, Küba’da bulunan yüzlerce ABD’li işletme millileştirildi ve bu firmaların sahiplerine tazminat ödenmedi.

3 Ocak 1961: ABD, Küba’yla diplomatik ilişkilerini kopardı, Havana’daki elçiliğini kapadı ve ticarî ambargo uygulamaya başladı. Bunun üzerine Küba, Sovyetler Birliği’ne yakınlaşmaya başladı.

17 Nisan 1961: Küba’dan sürgüne gönderilenler, ABD desteğiyle Domuz Körfezi Çıkarması’nı başlattı. Çıkarma başarısız oldu.

1961: Başarısız operasyonun ardından Kennedy yönetimi, Küba hükümeti ve ekonomisinin istikrarını bozmak amacıyla Mongoose Operasyonu’nu başlattı. Operasyon kapsamında “Castro’nun öldürülmesi” de bulunuyordu.

14 -28 Ekim 1962: Castro’nun, Sovyetler’e ait nükleer füzeleri Küba’ya konuşlandırmaya izin vermesiyle 13 gün süren Küba füze krizi patlak verdi. Gergin pazarlıkların ardından Sovyetler lideri Nikita Kruşçev, ABD’nin de Türkiye ’deki füzelerini çekmesi karşılığında füzelerin sökülmesi kararı aldı. Bu olay, dünyanın nükleer savaşa en çok yaklaştığı an olarak nitelendiriliyor.

8 Şubat 1963: Dönemin ABD başkanı Kennedy, ABD vatandaşlarının Küba’ya gitmesini ve ülkeyle finansal işlem yapmasını yasakladı.

19 Mart 1977: Dönemin ABD başkanı Jimmy Carter, ABD’nin seyahat yasağının genişlemesine izin verdi.

Nisan 1980: Küba ekonomisindeki keskin gerilemeyle Castro geçici olarak kısıtlamaları kaldırdı ve çoğunluğu eski mahkum olan 125 bin kişi ABD’ye gitti.

19 Nisan 1982: Başkan Reagan seyahat yasağını yeniden uygulamaya soktu ve ticarî ambargoyu sıkılaştırdı.

1994: İki ülke bir göç anlaşması imzaladı. Anlaşmada, ABD’nin yılda 20 bin Kübalı’yı ülkesine kabul edeceği maddesi yer aldı.

24 Şubat 1996: Küba, Miami merkezli Kübalı sürgünler tarafından kullanılan ABD’ye ait iki uçağı düşürdü.

6 Mart 1996: ABD Kongresi, Küba’ya ambargoyu sıkılaştıran Helms-Burton yasasını kabul etti. Yasa, neredeyse tüm yabancı hükümetler ve insan hakları örgütleri tarafından kınandı.

1997: Clinton yönetimi, ABD’li haber kuruluşlarının Küba’da büro açmalarını onayladı.

12 Eylül 1998: ABD, Miami’deki beş kişiyi “Havana’ya istihbarat sağladıkları” gerekçesiyle tutukladı.

Haziran 2001: Tutuklanan beş kişinin ajanlıkla suçlandığı ‘Küba Beşlisi’ davası başladı.

Kasım 2001: ABD, 22 kişinin ölümüne neden olan Michelle Kasırgası’nın ardından Küba hükümetine 30 milyon dolarlık gıda yardımında bulundu. Bu, iki ülke arasında 40 yıldan uzun süredir ilk kez meydana gelen gıda ihracıydı.

Ocak 2002: İlk grup Afgan mahkum Guantanamo Hapishanesi’ne vardı.

Mayıs 2002: Bush yönetimi, Küba’yı “biyolojik silahlar üretmekle” suçladı.

Ekim 2003: Dönemin ABD başkanı George W Bush, aralarında seyahat ambargosunun sıkılaştırılması ve Özgür Küba'ya Yardım Komisyonu'nun kurulmasını içeren komünizm karşıtı yeni önlemleri duyurdu.

Ağustos 2006: Başkan Bush, Fidel Castro’nun hastalığı nedeniyle liderliği kardeşi Raul Castro’ya bıraktığı dönemde, Kübalılara “demokratik değişim için çabalama” çağrısında bulundu.

Şubat 2008: Raul Castro resmî olarak görevine başladı. Washington, ticarî ambargosunun “özgür ve adil seçimler” yapılmadığı sürece yürürlükte kalacağını duyurdu.

Aralık 2008: Uluslararası Florida Üniversitesi tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasında, ilk kez, Miami’de yaşayan Küba kökenli ABD’lilerin çoğunluğunun ambargonun kaldırılmasını istediği ortaya çıktı.

13 Nisan 2009: Başkan Obama, Küba’ya aile ziyaretlerinin önündeki kısıtlamaları kaldırdı. Obama, dinî veya eğitim amaçlı Küba ziyaretlerine de izin verdi.

3 Aralık 2009: ABD’li yardım görevlisi Alan Gross, Washington’ın ajanı olduğu gerekçesiyle Küba’da tutuklandı ve 15 yıl hapis cezası aldı.

Kasım 2010: Amerikan Bale Tiyatrosu, 50 yıl aradan sonra ilk kez Küba’da sahne aldı.

14 Ocak 2011: Obama kısıtlamaları bir kez daha hafifletti.

Eylül 2012: Küba, Gross davası hakkında Washington’la bir anlaşmaya varmak istediğini ima etti.

Aralık 2013: Obama ve Raul Castro, Nelson Mandela’nın cenaze töreninde el sıkıştı. Castro, İngilizce olarak, “Başkan, ben Castro” dedi. Bu olay Küba’da “sonun başlangıcı” sözleriyle nitelendi.

17 Aralık 2014: Küba Alan Gross’u insanî gerekçelerle; ABD ise ‘Küba Beşlisi’nden hala hapiste olan üç kişiyi serbest bıraktı. ABD ve Küba diplomatik ilişkilerin normalleşmesi ve karşılıklı elçiliklerin açılması konusunda anlaşmaya vardı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.