Son Dakika Haberler

Almanya'da kariyer için önemli fırsat

Ekonomi

Almanya Hükümeti tarafından, Almanya’da kariyer yapmak isteyenler için mesleki niteliklerin denkliği konusunda bilgi veren Türkçe hazırlanmış bir internet sayfası hizmete açıldı

Almanya'da kariyer için önemli fırsat


Kariyerlerine Almanya’da devam etmek isteyen Türkiye vatandaşları mesleklerini icra edebilmek için mesleki niteliklerinin resmi denkliğinin gerekli olup olmadığı konusunda bilgiye ihtiyaç duymaktadır. Almanya Hükümeti tarafından hizmete açılan “Almanya’da Denklik” portalında bu konuya ilişkin en önemli soruların cevapları Türkçe olarak yer alıyor.

Haziran 2014 itibariyle, 500.000’den fazla Türkiye vatandaşı Almanya’da çalışmaktadır. Ancak, çalışma amacıyla Almanya’ya yerleşmeyi düşünen kişilerin mesleki niteliklerinin denkliğinin gerekli olup olmadığını “Almanya’da Denklik” sitesi üzerinden kontrol etmesi gerekmektedir.  Mesleki niteliklerin resmi olarak tanınması sadece doktorluk, öğretmenlik ve hemşirelik gibi resmi onay sertifikası gerektiren belirli meslekler için değil, AB vatandaşı olmayanların yasal oturma durumunu etkilediği için, diğer meslekler için de önemlidir. Sonuç olarak, resmi denklik almanız Almanya’da iş bulma şansınızı da artıracaktır.

Almanya Hükümeti tarafından başka ülke vatandaşı olan kalifiye çalışanların piyasaya entegrasyonu konusunda çaba harcanmaktadır. 2012 itibariyle yürürlüğe giren çağdaş ve yeni yasal çerçeve yabancı çalışanların profesyonel niteliklerinin tanınması prosedürlerini kolaylaştırmıştır. Eş zamanlı olarak, bu yasal düzenlemelere destek olmak üzere Almanya Hükümeti tarafından “Almanya’da Denklik” internet portalı oluşturulmuştur. Portalda yer alan “Denklik-Bulucu” denklik alma sürecinde adım adım yol göstermektedir. Bu araç, aynı zamanda potansiyel başvuru sahiplerine denklik tespiti yapma konusunda ilgili alanda yetkili olan Almanya dairesini bulmaları konusunda da yardımcı olmaktadır. İlgilenen profesyoneller portala buradan ulaşabilirler: "Almanya’da Denklik”.

Temmuz 2014 ve Mart 2015 döneminde sadece yaklaşık 30.000 Türkiyeli kullanıcı tarafından ziyaret edilen portal şimdiden popüler bir bilgi kaynağı ve rehber haline gelmiş durumda. Yedi farklı dil seçeneği olan Almanya’da Denklik portalı Almanya Federal Mesleki Eğitim Enstitüsü (BIBB) tarafından Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı için hazırlanmıştır.

“Almanya’da Denklik” hakkında daha fazla bilgi için www.almanyada-denklik.info.tr adresini ziyaret edebilir ve “Türkiye Bilgi Dokümanı” belgesini okuyabilirsiniz.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.