Son Dakika Haberler

Yeni Türkiye, Pakistan

Ekonomi

Ömer GÖREN/İSTANBUL,()- Pakistan’ın kaya gazı ve petrolü rezervleri açısından dünyadaki ilk 10 ülke arasında olduğunu belirten uzmanlar, barış ortamının sağlanması durumunda ve enerji rezervlerinin doğru değerlendirilmesi halinde,...

Ömer GÖREN/İSTANBUL,()- Pakistan’ın kaya gazı ve petrolü rezervleri açısından dünyadaki ilk 10 ülke arasında olduğunu belirten uzmanlar, barış ortamının sağlanması durumunda ve enerji rezervlerinin doğru değerlendirilmesi halinde, Türkiye’de olduğu gibi Pakistan’ın da potansiyel bir enerji merkezi haline dönüşeceğini belirtiyorlar.
11’inci Uluslararası Petrol, Gaz ve Enerji Konferansı’nın açılış konuşmasını yapmak üzere Pakistan’ın Karaçi şehrine giden Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu; “ Pakistan kaya gazında dünyanın en büyük 9’uncu rezervlerine sahip “ diyerek, Türkiye’de 7 yıllık kaya gazı rezervi bulunduğunu, Pakistan’da ise bu oranın 70 yıl olduğunun altını çizdi.  
Uluslar arası enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) seçilmiş Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu,  Amerika’daki kaya gazı devriminin uluslar arası etkilerini ve geleceğini anlattığı konuşmasında; Dünyanın doğalgazda 2’inci, petrolde de 4’üncü büyük rezervlerine sahip İran’ın stratejik konumu batısında Türkiye, doğusunda ise Pakistan’ın yıldızını parlattığını söyledi.
“Pakistan’ın yıllık petrol tüketimi şu an yaklaşık 90 milyon varil, dolayısıyla teknik rezerv 100 yıllık tüketime denk geliyor. Kaya gazında ise bu rakam 70 yıllık bir rezerv demek” diyen Kumbaroğlu, Türkiye’de 7 yıllık kaya gazı rezervi bulunduğunu, bununda kaya gazı ve petrolünde Pakistan’ın çok daha fazla rezerve sahip olduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.
 Türkiye’de olduğu gibi Pakistan’ın da konumu dolayısıyla bölgenin enerji merkezi olma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, konuşmasında: “ İran-Pakistan doğalgaz boru hattının yapılması için Çin’in devrede.  Asya’da Çin’den sonra en büyük rezervler Pakistan’da. İran’daki yaptırımların ortadan kalkmasının gündeme gelmesi üzerine buradan Asya’ya taşınacak gaz için en ekonomik rota olarak Pakistan öne çıkıyor” dedi.
Mevcut durumda sıvılaştırılmış gaz (LNG) ile yapılan ticarete kıyasla Pakistan üzerinde yapılacak ticaretin çok daha ucuza geleceğini de sözlerine ekleyen Kumbaroğlu, Pakistan’ın önündeki yatırımları frenleyen faktörlerden en temelinin bölgedeki iktidarsızlık olduğunu açıkladı.   

 

 

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.