Son Dakika Haberler

Doç. Dr. Kançal: Ruslar, Kırım'daki Türk-İslam izlerini silmeye çalıştı

Gündem

TRABZON (CİHAN)- Akademisyen Doç.Dr. Nicole Ferrari Kançal, Ruslar'ın Kırım'ı Ruslaştırmak adına Türk-İslam eserlerini tahrip ederek, Türk-İslam izlerini silmeye çalıştığını söyledi.

Dr. Kançal, Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları ikinci gününde B Salonu'nda Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Şube Başkanı Temel Öztürk'ün başkanlığında yapılan oturumda 'Kırım'daki Türk Eserleri' konulu bir sunum yaptı.

Kırım'daki en eski Türk-İslam eserlerinin 13. yüzyıla ait olduğunu belirten Kançal, Daha sonra Kırım Hanlığı'nın idaresine ait olan yarımadadaki maddi mirasının büyük bir kısmı Kırım Hanlığı döneminden kalmadır. Kırım Hanlığı ortadan kalktıktan sonra Kırım'daki Müslüman nüfusu gittikçe azalmakla birlikte İslam medeniyeti adanın kültürel ve dini kimliğinin önemli birer parça olarak varlığını göstermeye devam etmiştir. Kırım daha sonra Sovyet İmparatorluğu'na dahil edildi ve bugün Ukrayna'ya bağlıdır. Rusya'ya ilhakından sonra Kırım'daki Türk-İslam kültürü Müslüman nüfusundan dolayı varlığını göstermeye devam etmişse de Rusya'nın bölgede uyguladığı politika yüzünden büyük bir darbe yaşadı. Ruslar, Kırım'ı Ruslaştırma adına bütün şehirleri, bu şehirlerin dokusunu ve mimari yapılarını tahrip ettiler. Kırım Hanlığı'nın başkenti olan Bahçesaray hariç bütün şehirlerin tipik Türk-İslam karakteri ortadan kaldırılıp, Rus İmparatorluğu tarafından yeniden inşa edildi. Yeniden inşa faaliyetleri ile bütün yerlerin isimleri değiştirildi. dedi.

Kırım tarihi ve kültürel mirası bir envanter çalışmasıyla çıkarmaya başladıklarını kaydeden Kançal, şöyle devam etti: Bu sene başladığımız bu önemli projenin bulgu ve sonuçlarının birkaç ay içinde kitap halinde yayınlanması planlanmaktadır. Bu araştırma sonuçları doğrultusunda Kırım'daki Türk-İslam tarihinde şimdiye kadar az, yanlış veya hiç bilinmeyen bir çok nokta aydınlanacak, bazı tarihler tekrar yazılacaktır.

Aynı oturumda konuşan Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramiz Abdülrahimov 'Azerbaycan'daki Milli Saraylar', Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney de 'Türkiye'deki Tapu Kadastro Otomasyonları' konulu bir sunum gerçekleştirdi.
CİHAN
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.