Son Dakika Haberler

Göktürk-2 uydusuna Anadolu Üniversitesi´nden destek

Gündem

ESKİŞEHİR (CİHAN)- TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ve TUSAŞ´ın iş ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2'ye Anadolu Üniversitesi´nden destek geldi. Havacılık ve uzay alanında güçlü bir Türkiye´nin oluşmasında Göktürk - 2´nin önemli olduğuna değinen Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, Atatürk'ün bize gösterdiği yolda Türkiye oldukça önemli bir adım atmıştır. ifadesini kullandı.

Türkiye´nin ilk yerli uydusu olan Göktürk-2 güvenlikten tarıma, havacılıktan afetlere kadar birçok alanda kullanılabilecek. Çin'den fırlatılan ilk yerli uydu Göktürk-2 ile Türkiye'nin sınırları ve Kandil görüntülenebiliyor. Dünyanın her noktasını görüntüleme kapasitesine sahip uydu, teröre de büyük darbe vuracak. Güvenliğin yanı sıra yer ve doğal kaynakların bulunmasında yardımcı olacak. Ayrıca çevrenin korunması, şehir planlama, doğal afetlerin gözlemlenmesi ve yönetilmesi gibi görevler yürütecek.

Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, Türkiye´nin ilk yerli uydusu Göktürk-2´nin Türkiye açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın 'Uzaya hakim olmayan bir ülke tam bağımsız değildir' sözlerini hatırlatan Çabuk, Türkiye'nin afet yönetimi, tarım arazilerinin ve ormanların korunmasında, kentleşmenin izlenmesinde, terörle mücadelede çok daha güçlü olacağını ifade etti. Prof. Dr. Çabuk, Ulu Önderimiz Atatürk´ün 1936 yılında Eskişehir'de yaptığı bir konuşmasında 'İnsanlar bir gün gökyüzünde yürüyecek, belki de aydan bize haber göndereceklerdir. Bize düşen görev ise Batı'dan bu konuda fazla geride kalmamayı temindir.' demiş. Atatürk'ün bize gösterdiği yolda Türkiye oldukça önemli bir adım atmıştır. Uzaya hakim olmayan bir ülke tam bağımsız değildir. diye konuştu.

Uzaya hakim olmanın bir devlet için oldukça önemli olduğunu kaydeden Çabuk şöyle devam etti: Eğer uzaya hakim değilseniz uçaklarınızı doğru konumlara yönlendiremezsiniz, iletişiminizi sağlayamazsınız, savunma sistemlerinizi yönetemezsiniz, afetlere karşı gerekli tedbirleri alamazsınız, ormanlarınızı, meralarınızı, tarım alanlarınızı koruyamazsınız. Kentlerinizi, yerleşim alanlarınızı sağlıklı şekilde planlayamazsınız. Türkiye biraz daha bağımsız olacak. Rektörümüz Prof. Dr. Davut Aydın'ın havacılık ve uzay alanında ülkemizin önde gelen bir Ar-Ge merkezi yapmak için gösterdiği çabalara teşekkür ediyorum. Havacılıkta ve uzayda çok daha güçlü bir Türkiye'ye ulaşmayı diliyorum. CİHAN
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.