Son Dakika Haberler

Halit Akçor, muhteşem sultanları anlattı

Gündem

BOLU (CİHAN)- Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğrenci Konseyi ile Bolu Gençlik Merkezi(BOGEM) tarafından ortaklaşa düzenlenen, Medeniyet Coğrafyamızın İşaret Taşları ve Muhteşem Sultanlar konulu konferansa, Samanyolu Televizyonu'ndaki 'Aktüel Kamera' adlı tarih-gezi programı sunucusu ve Nüanstur baş rehberi Halit Akçor katıldı.

Kültür Merkezi Mavi Salon´da düzenlenen konferansta konuşmasına 'Bir medeniyet coğrafyamız ve bir kültür coğrafyamız var' diyerek başlayan Akçor, bu coğrafyaları Hadis-i Şerif'lerden örnekler vererek açıkladı.

Yavuz Sultan Selim Han´ın fetihleri sonucu hilafetin Osmanlılara geçtiğini ve Kutsal Emanetlerin İstanbul´a getirildiğini hatırlatan Akçor, bu dönemden sonra Hz. Muhammed´in(SAV) Ayak İzi, Hırkası ve Sancak'ının seferlerde taşındığını ve devletinde Devlet-i Aliye-i Muhammediye adını aldığını anlattı. Halit Akçor, konuşmasında, Osmanlı Sultanlarının birçok devlete ve millete yaptıkları yardımları da örnekler vererek anlattı. 1490´lı yıllarda 2. Beyazıd döneminde 12 bin Yahudinin kurtarıldığını, halen İspanya´da Ağustos ayının ilk haftasında yapılan törende insanlığın son adası diye nitelendirilen Osmanlı Devleti´nin hayırla yad edildiğini ifade eden Akçor, 2. Selim döneminde de Katalonya´nın doğusundaki Galiçya´ya maddi yardım yapıldığını kaydetti. Sultan Abdülmecit´in kıtlık zamanında İrlanda´ya yardım yapmak istediğini fakat dönemin İngiltere Kraliçesi´nin buna izin vermediğini, buna rağmen Sultan Abdülmecit´in savaşı göze alarak İrlanda´ya yardım gönderdiğini belirten Akçor, yardımların getirildiği otelin üzerinde günümüzde Sultan Abdülmecit´e hitaben yazılmış teşekkür yazısının bulunduğunu söyledi. Akçor, Sultan Abdülhamit döneminde ise Nazım Hikmet´in öz dedesi Mehmet Enver Paşa´nın Amerika´nın işgali altındaki Küba´ya, Bülent Ecevit´in öz dedesi Seyhanzade Mustafa Şükrü Efendi´nin de Çin´e yardım amacıyla gönderildiklerini anlattı.

Konferansın sonunda, Bolu Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD) Genel Sekreteri Mehmet Özgan, Halit Akçor´a teşekkür plaketi verdi. CİHAN
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.