Son Dakika Haberler

Kurban kesiminde hijyene dikkat

Gündem

ANTALYA (CİHAN)- Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Muammer Saygılı, kurbanın insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre, ekonomik ve hijyen boyutu olduğunu belirterek uyardı.

Kurban Bayramı öncesinde bir basın açıklaması yapan M. Muammer Saygılı, insan ve hayvan sağlığını korumak adına, kurbanın hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesinin önemine işaret etti.

Özellikle veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan hayvanlarda bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskinin fazla olduğunu ifade eden Saygılı, Hijyenik ortam dışında kesilen hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılmaları, meydanlarda bekletilmeleri, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarında tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da artırmaktadır. dedi.

HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEN HASTALIKLAR ARTIYOR

Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların, özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığının yaklaşık yüzde 30 arttığını kaydeden Saygılı, Türkiye ve pek çok komşu ülkede bruselloz, kist hidatide, sistiserkoz, sarkoplazmoz, verem, toksaplazmoz, şarbon gibi zoonoz hastalıklar günümüzde hala görülmekte olup önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam etmektedirler. ifadelerine yer verdi.

Saygılı; kurban alırken, veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi, küpe ve pasaportun bulunması gibi konularda dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Saygılı, kesimlerin, Tarım Bakanlığı'ndan izin alınmış yerlerde yapılması hususunda uyarıda bulundu. Muammer Saygılı, kurban kesimi ile ilgili olarak şunları söyledi: Kesim yapan kişinin ve kesim yerinin sağlıklı ve temiz olması, bıçakların devamlı dezenfekte edilmesi ve hayvana eziyet edilmeden kesimin yapılması gerekir. Ayrıca, bulaşmayı önlemek için taşıma araçları, kesim aletleri, makine ve çalışma yüzeylerinin temizliği de sağlanmalıdır.

Kurban etinin kesimden hemen sonra tüketilmesinin, etten alınacak verimi azaltacağı gibi insan sağlığı açısından da zararlı olacağını söyleyen Başkan Saygılı, Kurban etleri, güneş görmeyen serin bir yerde, hava alması sağlanarak 5-6 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir. dedi.


CİHAN
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.