Son Dakika Haberler

"TSE, sektörlerin beklentilerini daha hızlı çözmek için adımlar atıyor"

Gündem

ADANA (CİHAN)- Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Çukurova Bölge Koordinatörü Uğur Özdeniz, kurumun bölgelerde sektörlerin beklentilerini yerinde daha hızlı ve verimli şekilde karşılamak için adımlar attığını söyledi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) ile TSE Çukurova Bölge Koordinatörlüğü ile 'Dünya Standartlar Günü' kapsamında Makine ve Plastik Sektöründe Standardizasyon konulu panel düzenledi. ADASO'daki organizasyonun açılışında konuşan Özdeniz, sanayici, sivil toplum kuruluşu ve üniversitelerle daha yakın ilişki içinde olacaklarına işaret etti. Çalışmalar kapsamında Çukurova'da öncelikle bir Danışma Kurulu'nu oluşturmayı planladıklarını anlatan Özdeniz, 10 bin kişilik uzman havuzu ile davete dayalı etkin hizmet vermeyi düşündüklerini kaydetti. Özdeniz, Şu anda havuzda 600'ün üzerinde uzman mevcut. 15 uzman ürün belgelendirme eğitiminden geçti, sertifakaları hazırlanıyor. Önümüzdeki yıl Nisan ayında Çukuova Bölgesi'nde Kalite Günleri gerçekleştirilecek. Bu amaçla TSE'nin verdiği 40 yakın sertifikalı eğitimleri yüzde 60 inidirimle uygulanması yapılacak. Böylece standardizasyon standartları daha da yukuraya çekilecektir. dedi.

TSE belgeli firmalara kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 40, bu alandaki eğitimlerde ise yüzde 30 indirim uygulaması planladıklarını aktaran Uğur Özdeniz, şu anda 260'ın üzerinde kalibrasyon faaliyeti gösteren kuruluşun varlığına dikkat çekti. Bölgede Adana merkez olmak üzere Mersin, Hatay ve Osmaniye'ye araç kontrol muayenelerini üstlenmek istediklerine değinen Özdeniz, şunları söyledi: Otomotiv sektöründe Ortadoğu'nun en büyük yatırımını hedefliyoruz. Şu anda arayışlar devam ediyor. Muhtemelen Bursa veya Antalya'da olacak. Ancak Adana'da 19 bin 500 metre karelik alanda Araç Kontrol Muyane Merkezi'nin inşaatına 2013 yılı başında başlanacak.

STANDARDİZASYON VE KALİTE BAŞARININ ANAHTARI KONUMUNDA

ADASO Başkanı Sadi Sürenkök ise rekabetin dünya düzenine yön verdiği çağımızda, tüketim olgusunun ulusal sınırları aştığını belirtti. Bu durumda üretimde kalite ve standart anlayışına bağlı kalınmasının zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Sürenkök, Standardlar, verimliliği ölçme, kıyaslama ve arttırmanın yanı sıra atıkları azaltmada kullanılabilecek en iyi uygulamaları da ihtiva eder. Aynı zamanda firmaların potansiyellerini açığa çıkarma imkânı sunar ve verimliklerini arttırır. Dolayısı ile standardizasyon ve kalite başarının anahtarı konumundadır. şeklinde konuştu. Uluslararası standardizasyonun tüm ülkelerin birinci gündem maddesi haline geldiğini ifade eden Sürenkök, standardizasyonu ilk uygulayan ve standardizasyon belgesini ilk düzenleyenlerin Türkler olduğunu ifade etti.

Dünya standart tarihinin temelini oluşturan ilk standardizasyon belgesinin Yıldırım Bayezid döneminde hazırlandığını anlatan Sürenkök, 1502'de yürürlüğe giren Kanunname-i İhtisab-ı Bursa, dünyanın ilk standardı ve ilk Belediye Kanunnamesi olarak bilinmektedir. Standardların en önemli özelliği, değişen şartlara ve gelişen teknolojiye ayak uydurabilme kabiliyetini sahip olmalarıdır. Dolayısıyla geçmişten günümüze üretilen ürünler, üretim metodları ve hizmetlere yönelik standardizasyonlar sürekli güncellenmeyi gerekli kılmaktadır.
CİHAN
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.