Son Dakika Haberler
2020-08-12 08:55:46

Putin ilk Aşıyı Biz ise Plazmayı Bulduk!

M.Emin Ballı

editorya@hotmail.com.tr 12 Ağustos 2020, 08:55

Corona pandemisi gece gündüz mesai yapmaya devam ededursun, Covid 19 aşısını bulmak için insanoğlu birbiriyle yarış halinde…
Dünya çapında 150'den fazla Covid 19’la ilgili aşı ve ilaç çalışmaları var, bizde de…

Trump’ın Amerika’sı aşı için milyon dolarlık yatırımlarla ilk kesenin ağzını açan ülke oldu. İngiliz Oxfort Üniversitesi ilk aşı müjdesini, Putin’in Rusya’sı ise ilk aşı onayını verdi. DSÖ Rusya'nın bu aşısına temkinli yaklaşsa da, Putin kendi kızı üzerinde deneyip dünyaya “Kimse benden daha hızlı olamaz!” der gibi, basın açıklaması yaparak, apar topar da olsa Covid 19’a karşı aşı savaşının ilk kazananı oldu…

Bizde boş durmuyoruz hani, daha önceki yıllarda ürettiğimiz aşılar gibi…
Enson Covid 19 ile ilgili bu hastalığı atlatanların plazmasından antikor üreterek ilk ilacı biz bulmuştuk…

Türkiye aşı alanında TÜBİTAK’ın 465 başvuru arasından 35 çalışmaya onay vermişti. Bizde dünya ile birlikte, normal aşamalarından geçirerek, yerli ve milli aşı çalışmaların ikinci faz aşamasına geçtiğimizi açıkladı bilim adamalarımız…

Aşı çalışmaları bir yandan harıl harıl devam ederken, diğer yandan da aşı bulunana kadar Corona hastalarını iyileştirmek için ilaç çalışmalarına da ağırlık veriliyor. İşte bunlardan biri, yine Putin'le eş zamanlı Türkiye’de kendi alanında bir ilk olan Covid 19'a karşı etkili ilacı bulduğunu açıkladı; Atlardan üretilen Covid 19 antikor plazma serumu…

Atlar, uysallığı ve vefaları ile insanların en sadık dostları olarak bilinir. Şimdi de kanlarıyla bir kez daha insanlara can dostu olduklarını gösterdiler…
Çocukluğum hep at sırtında geçti. Bozok yaylalarında yelesinden tutarak rüzgar gibi uçardım adeta…
Mükemmel hayvanlardır, dayanıklı, sağlam vücut yapılarıyla…

Atlardan ilk, yılan sokmalarına karşı antikor üretilmiş ve peşinden de akrep zehrine karşı da aynı yöntemle antikor üretilmeye başlandı.
Bu yöntem zeki Türk insanından bir profesörün aklını kurcalamış olacak ki, bu yönde yaptığı araştırmayı TÜBİTAK’la paylaşarak aldığı proje onayı ile 1 Nisan 2020 itibarıyla kolları sıvamış.
Bu dahi bilim insanlarımız Adıyaman Üniversitesi’ndeki bilim insanları…
Yöntem şöyle:
Üniversite çiftliğinde yetiştirilen atlar gruplara ayrılıyor. Bir grup ata Corona hastasından alınan ölü Covid 19 hücresi enjekte ediliyor. Bu atlar takip edilmeye başlanıyor. 45 gün sonra bu atlardan kan örnekleri alınıyor. Çıkan olumlu sonuca göre atlardan özel cihazlarla plazma çekiliyor. Sonra bu plazma laboratuvara taşınarak ilaç üretim aşamasına geçiliyor. Sonuç Covid 19’a karşı antikor üretilmiş oluyor.
Şimdi Sağlık Bakanlığı’nın onayı aşamasına gelinmiş.
Projeyi yürüten ekibin başında ki Prof. Dr. Mehmet Turgut; “Bu ilaç sadece Corona’da kullanılacak ve bir hastaya 10 cc antikor serum verilecek, her hafta 7 ünite üretilecek ve yaklaşık 7 bin hastayı iyileştirecek,” diyor.
Müthiş değil mi! Atlar sanki bir fabrika gibi…
Bu dünyada bir ilk…
Aslında stratejikte bir ürün…
Hayırlı olsun, hastalarımıza şifalar getirsin…
Tabi şimdi bu ilacın ücretini de merak edenleriniz olacak. Bunu ilacı bulan Prof’a da soruyorlar. O ise, “Biz bu ilacı parası için değil insanlık için ürettik!” diyor. İşte Türk insanının diğer milletlerden ayıran en önemli ve değerli farkı bu… Yani Putin hastalanmamak için aşı bulmuş, biz ise hastayı iyileştirmek için ilaç bulmuşuz... 
Gurur verici değil mi, emeği geçenleri kutluyoruz…
Allah böyle güzel insanların sayısını artırsın…

Yorumlar (2)

yekta 4 Yıl Önce

müthiş bir yazı, tebrikler...

erkan 4 Yıl Önce

Eski Türkiye kafasından bir kurtulsanız artık! "Türkiye'nin ürettiği aşılar" Kaynak Google 1903 de kızıl serumları Veteriner Hekim Mustafa Adil (1871-1904) tarafından üretildi. 1911 yılında tifo, 1913 yılında kolera, dizanteri ve veba aşıları Türkiye'de ilk kez hazırlandı ve uygulandı. 1927`de verem aşısı üretimi başladı. 1931 yılından itibaren 1996 yılına kadar tetanoz ve difteri aşıları üretilmiştir. 1931 yılından itibaren 1996 yılına kadar tetanoz ve difteri aşıları üretilmiştir. 1937de kuduz serumu üretilmeye başlanmıştır. 1940 yılında kolera salgını için Çine aşı gönderilmiştir. 1942 yılında tifüs aşısı ve akrep serumu üretimi başladı. 1947`de Biyolojik Kontrol Laboratuarı kuruldu. 1950`de İnfluenza laboratuarı Dünya Sağlık Örgütü tarafından Uluslararası Bölgesel İnfluenza (grip) Merkezi olarak tanındı ve influenza aşısı üretimine geçildi. 1976`da Kuru BCG aşısının deneysel üretimi başladı. 1983`te kuru BCG aşısı üretimine geçildi. Sizin eski Türkiye baya bir aşı üretmiş,

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.