Son Dakika Haberler

Vücutta İhtiyaç Duyulan Temel Vitaminler

Sağlık

A vitamini, göz sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Cilt, saç, diş ve kemiklerin sağlıklı gelişebilmesi için yeterli miktarda alınması gerekir.

Vitaminler, vücudumuzun gelişmesi için gereken maddelerdir. Vücudun ihtiyaç duyduğu 13 farklı vitamin bulunur. Bunlardan her biri farklı görevlere sahiptir. Eğer vücudun ihtiyacı olan bu maddeler yeterli miktarda alınmazsa sağlık problemleri ortaya çıkabilir. 

Bunlardan A, D, E ve K vitaminleri vücutta yağ dokusu içerisinde depolanabilir. Diğer 9 madde ise suda çözünebilir özelliktedir ve B12 hariç vücutta depo edilemezler. B12'nin fazlası ise karaciğerde depo edilebilir. Dengeli bir beslenme programı uygulayarak her birinden uygun oranda almak önemlidir. 

A Vitamini

A vitamini, göz sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Cilt, saç, diş ve kemiklerin sağlıklı gelişebilmesi için yeterli miktarda alınması gerekir. Bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyonlara karşı direnç sağlar. Ciddi sivilce problemlerinde tedavi amacıyla bölgesel olarak ya da ağızdan alınarak kullanılır. Fazla alınması zehirlenmelere yol açabileceğinden doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Karaciğerde depolanabildiği için eksikliğin ortaya çıkması uzun bir zaman dilimini kapsar. Eksikliğinde, gece körlüğü gibi göz sağlığı ile ilgili problemler ortaya çıkar. Kemik, diş, diş eti ve cilt rahatsızlıkları görülür. En iyi A vitamini kaynaklarından bazıları; yumurta, süt, karaciğer, havuç, kabak, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerdir. 

D Vitamini 

D vitamini,  yiyeceklerle alınan kalsiyumun kullanılmasına yardım ettiği için kemiklerin sağlamlığı için önemlidir. Güneş ışığının ciltle doğrudan temas etmesi sonucu vücutta üretilebilmesi nedeniyle düzenli olarak güneşe çıkmak kemik gelişimi açısından faydalıdır. Bazı balıklar,  balık karaciğer yağları, yumurta sarısı ve süt ürünlerinde bulunur. Kasların düzgün şekilde çalışması için gereklidir, bu yüzden eksikliği kalp rahatsızlıklarıyla da ilişkilidir.

E Vitamini 

E vitamini; iskelet kası, kalp kası ve düz kasların yapısal ve fonksiyonel sağlığı için gereklidir. Ayrıca, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna ve demir, selenyum gibi mineralleri depolamaya yardımcı olur. Bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Cilde sürülerek kullanıldığında cildi dış etkenlere karşı korur, canlandırır ve parlatır. Bazı yağlar, meyveler, fındık, buğday tohumları gibi bitkisel gıdalarda bol miktarlarda bulunur.

K Vitamini

K vitamininin en temel görevi kan pıhtılaşmasında rol oynamaktır. Bunu dışında kanda bulunan kalsiyum düzeyinin ayarlanmasında ve kemik metabolizmasında görevlidir. Depo edilebilmesi nedeniyle eksikliği, nadir görülen fakat ciddi sonuçlara yol açabilen bir durumdur. Eksikliği şiddetli ve durdurulması zor kanamalarla kendini gösterebilir. Yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, maydanoz gibi bitkisel kaynaklı besinlerin yanı sıra peynir, yumurta, karaciğer gibi hayvansal besinler bu vitamin bakımından zengindir. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.