Beyoğlu'nda sosyal yardımlaşmada devrim gibi adım


Sosyal belediyecilik anlayışını yıllardır eline yüzüne bulaştıran muhafazakar belediyelere inat İstanbul Beyoğlu'nda yardımlaşmanın ruhuna uygun önemli adımlar atılıyor.  

Yardım ulaştırmanın zerafetini iyi özümsemiş bir ekip tarafından tasarlandığı her halinden belli bir Sosyal Market uygulamasını tesadüfen keşfettim. Uygulamanın detaylı bilgilerini ararken girişimin mayıs ayında başladığını öğrendim. 

Böylesine önemli bir çalışmanın gazetelerde, televizyonlarda neden haber olmadığını düşünürken aklıma 11 yıl önce Mamak Belediye Başkanı'nın dağıttığı tırnak makası 'haberi' geldi. 

Dönemin Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin (Şimdi Ankara Elmadağ Belediye Başkanı) vatandaşlara dağıttığı tırnak makasının basın bültenini servis ettirmişti. Basit bir tırnak makası ve yanında birkaç aksesuar. 

Konuyu haber bülteni haline getirerek servis eden dönemin basın bürosunda çalışanlarının acemiliğine verdik. Makamda alınan verilen hediyenin gündeme dair bir önemi, manevi bir anlamı yoksa üstelik bu sıradan Çin malı bir tırnak makasıysa bülten haline getirilmesi bizi çok güldürmüştü. 

Daha sonra hafızalarda yer bırakan onlarca yardım dağıtma rezaletine tanık olduk. Fakire, fukaraya dar gelirliye bir çift ayakkabı, genç bir kıza 15 liralık hırka giydiren sonradan görme zenginlerin ana haber bültenlerine konuk edildiğini izledik. Makarna, mercimek, patates dağıtımı yapılan TIR'ın etrafında yaşanan izdihamda ezilen çocuklu kadınları, araya giren polis ekiplerinin güçlükle kurtardığına şahit olduk. 

Yardımlaşmadaki ana tema, görgüsüzlüğün, kabalığın altında ezilirken, insanlığımızdan utandıran manzaralara inat, bu ülkede işini layıkıyla yapanların da olduğunu görmek insanı duygulandırıyor. 

"Alan el veren eli görmesin" prensibini en önemli ilkesi haline getiren Beyoğlu Belediyesi Sosyal Market projesini kamuoyu ile belki bu yüzden fazla paylaşmadı. 


Yardım dağıttığı vatandaşları derinden rencide eden STK'lar, sorumsuz belediye başkanları, düşüncesiz kaymakamlar ve bürokratlar, bu uygulamayı duyunca umarız kendilerine çeki düzen verir. 

Peki Beyoğlu Belediyesi bu işi nasıl yapıyor?

Türkiye'nin en modern alış veriş merkezi anlayışı ile kurgulanmış şık bir mağaza havasında, kolayca ulaşıbilen ürünler, ihtiyaç sahiplerini ağırlıyor.  Temel gıda ürünleri, giysiler, ev eşyası temizlik maddesi gibi her zaman ihtiyaç listesinde yer alan ürünler ihtiyaç sahiplerini incitmeden karşılanıyor. 3 bin metrekarelik kapalı bir alanda yok yok. Kasımpaşa'daki marketin içinde tam bin 700 çeşin ürün bulunuyor.  

Sosyal marketten şimdilik 5 bin ihtiyaçlarını karşılıyor. Her ortalama 500 aile marketi düzenli olarak ziyaret ediyor. Beyoğlu Belediyesi'nin kendilerine verdiği Sosyal Kart akıllı bir sistem ile sürekli güncelleniyor.

Dar gelirli aileler bu kartla Beyoğlu ilçe sınırları içerisindeki tüm yardım dağıtım hatlarından faydalanabiliyor. İşin daha zarif kısmı ise yaşlı ve engelli yurttaşlaramız için tasarlanmış. Yaşlılara ve engellilere ihtiyaçları evlerine kadar servis ediliyor. Sisteme adını ilk kez duyduğum bir de gıda bankacığılı entegre edilmiş. Burada hayırsever işadamlarına büyük görev düşüyor. Gıda Bankacılığı'na destek veren şirketlere Sosyal Market fatura keserek bağışçıların giderlerini vergiden düşmesini sağlıyor. 


Çok sayıda gönüllü hanım, Beyoğlu'nu kuşatan iyilik hareketinin içinde yer alıyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın hiç bir konuşmalarını internette aratırken bu konuya hiç temas etmediğini görüyorum. Galiba işin nezaket kısmına Demircan fazlasıyla önem veriyor. Umarız bu nezaketten diğer AK Partili belediye başkanları da birazcık nasiplenir..

Sosyal Market çalışmalarına katılmak, destek vermek isteyen duyarlı vatandaşlar için Sosyal Market Vakfı'nın iletişim bilgileri şöyle:

Vakıf Merkezi : Yahya Kahya Mah. Aşıklar Meydanı Sk. No:2 Beyoğlu/İST.

Vakıf Muhasebe &Depo&Sosyal Market : Küçük Piyale Mah. Yeni Yol Ara Sk. No: 3 Kasımpaşa Konakları otopark girişi Beyoğlu/İST.

Telefon: 212 237 40 67

Depo Semt Pazarı kurulması sebebiyle Cuma günleri ürün kabul edememektedir.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.