Bibi Recep Bey'e benzemeye başladı galiba...
 
RAFAEL SADİ

 
İsrail Başbakanı Binyamin Natanyahu 
Koalisyon ortaklığını bitirirken iki koalisyon ortağını görevlerinden almış ve özellikle ingilizce bir sözcüğün İbranice versiyonunu kullanmış ve bu ortaklarım bana PUTSCH  Yapmaya kalktılar dedi.

 Natanyahu bunlar bana PUTSCHLUK etmeye kalktilar dedi...


Valla ne diyeyim bana puştluk ettiler mi demek istedi anlamadım açıkça, olamaz deyip öğrenmeye ve kelimenin İbranice ne anlama geldiğini araştırırken sözcüğün İngilizceden İbraniceye girdiğini ve anlamının da  Aynen Sayın Erdıpan'ın defalarca  dedikleri aklıma geldi ve gülmeden de edemedim.
PUTSCH sözcüğünün tam anlamı BAŞARISIZ DARBE GİRİŞİMİ .
 
Yani İsrail başbakanı koalisyon ortaklarını kendisini devirmeye kalkmakla suçladı ve darbeyi de nasıl planladıklarını izah etti çekinmeden.
Bu darbe de İsrail ordusunun  eli ayağı ve herhangi bir paralel yapı mevcut değil.
 
Sadece aynen kendisinin de hemde daha bir kaç gün önce yaptığı gibi Dinci partiler ile bir iş birliği ortamı oluşturmak olduğunu söylersem ne demek istediğini anlayabiliriz.
 
Şayet Yeş Atid partisi 19  milletvekili ile ve de Hatnua Partisi lideri Tsipi Livni de 6 milletvekili ile dinci partileri yanların alabilselerdi 19+8+11Şas = sadece 38 ederdi buna 15 mv ile is partisi katılsaydı yine de yeterli sayı tutturulamaz ve 53 te kalınırdı. Parlamento da hükümet olabilmenin yolu 61 sandalyeyi bulmaktan geçiyor.
 
Peki Natanyahu bu ortaklığı neden bozdu?

 
İsrail halkı karar vercek Tecrübe mi gençlik mi?

Hatırlayanlar hak verecektir.
2013 seçimlerinde Yair  Lapid yakışıklı televizyoncu ve gazeteci eski bir gazeteci ve rahmetli Dinci karşıtı siyasetçi bir babanın oğlu olan  bu genç ve dinamik insan yeni Kurduğu YEŞ ATİD (Gelecek Var) partisi önemli bir çıkış yaparak  19 milletvekili çıkartarak LİKUD partisini adeta zorladı. Merkez oyların  önemli bir bölümünü aldı. Ancak gençliğin ve zafer sarhoşluğunun etkisi ile bundan sonraki seçimlerde başbakan benim deyiverdi.
 
Natanyahu kendisine rakip arayan bir kişiliğe sahip değil ancak meclis aritmetiği bu genç ve aslında bir zamanların genç Natanyahu'suna benzeyen insanı ile ortaklık yapmak mecburiyeti getirdi ve ona en tehlikeli makamı sundu: Maliye Bakanlığı. Genelde Maliye Bakanlığı kıyma makinesi olarak bilinir ve kim bu koltuğa oturursa siyasi geleceği çok parlak olmaz.
Bu koltuğa oturmuş 2003*2005 Şaron Hükümeti Maliye bakanı idi.
Lapid'e bu ateşten gömleği giydiren Natanyahu Lapid'in ilerlemesinde kendince  bir engel koymuştu. Lapid'in çıkartmaya çalıştığı ve sosyal devlet olabilme yolunda atmaya çalıştığı adımların en önemlisi olan  İlk alınacak konutlar için SIFIR KDV yasasın çıkması daha da kötüsü işe yarayabilecek olması endişesi  Lapid'in yıldızının daha da parlaması olabileceğini bu nedenle de Lapid'i yol yakınken kurban etmek istediğini ben şahsen düşünüyorum.
 
Yair Lapid bu akşam oldukça etkili bir konuşma ile televizyonlarda izledik ve Natanyahu'yu resmen halk'tan kopuk olmakla hatta her şeyden kopuk olmakla ABD ile İsrail'in arasını açmakla hatta muhtemel bir barış olasılığını elinin tersi ile itmekle itham etti ve halk'a söz veriyorum , kendinden başka kimseyi düşünmeyen Natanyahu bu seçimlerde ve bundan sonra başbakan olamayacak diyede alenen meydan okudu.
 
Ancak dün yapılan ve başında kurt istatistikçi Bayan Mina Tsemah'ın bulunduğu Dahaf şirketinin yaptığı anket'e göre  Yair Lapid'in partisi 19  milletvekilinden 10 milletvekiline düşmüş gibi görünüyor.
 
Hoş anketler daha çok değişiklikler gösterecektir. Ama görünen o ki BİBİ'nin işi bu seçimlerde o kadar kolay olamayacaktır.
 
Lapid zorlu bir rakip olma yolunda. Bakalım burada ta ilginç tapeler çıkacak mı acaba?
 
Seçim tarihi belirlendi 17 MART 2015

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.