İsrail Dış İşleri Müsteşarı  Sn.Dore Gold ile Türkiye Dış İşleri Bakanlığı Müsteşarı Sn. Feridun Sinirlioğlu  iki ülke arasında Mavi Marmara’dan sonra oluşan krizi sona erdirebilmenin yolunu bulmak için Roma’da bir araya geldiler.
Yazar: İtamar Eichner
Tercüme : Rafael Sadi




DORE GOLD




Cumhurbaşkanı Ahmet necdet Sezer’in İsrail ziyaretinde Sayın Sinirlioğlu İsrail Büyükelçisiydi. Resimde Ahmet necdet Sezer  , Koruma görevlisi, Feridun Sinirlioğlu, Rafael Sadi.

Mavi Marmara olayından 5 yıl sonra ve özellikle Gazze’ye doğru yol’a çıkmış yeni bir filotila’nın mevcudiyeti varken bugün (Pazartesi 22.06.2015) Roma’da Türk Yetkililer ile İsrailli yetkililer gizli bir toplantı ile bir araya geldiler.(Nasıl bir gizlilikse artık) . Bu toplantının amacının iki ülke arasındaki kopukluğu sona erdirmek  olarak bildiriliyor (Gizlice tabii).
İsrail Dış İşleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Dore  Gold  dün gizlice Roma’ya hareket etti. Görüşme gizlice  Türkiye Dış İşleri Bakanlığı Müsteşarı Sayın Feridun Sinirlioğlu ile önceden  ayarlanmıştı.Sinirlioğlu İsrail ile kopukluğu sonlandırmak için organize edilen hareketin başıdır. (Tercümanın notu: Sayın Sinirlioğlu İsrail’de Büyükelçi görevinde bulunmuştu).

Gold Milli Güvenlikten sorumlu Danışman Yosi Cohen’in bilgisi dışında İtalya’ya hareket etti.Yosi Cohen uzun zamandır Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkesi ile olan ilişkileri düzenlemeye çalışan kişidir. Gold  Yosi Cohen dışında  Sayın Yossi Chiechanover’i de bu buluşma konusunda bilgilendirmedi. Sayın Chiechanover Natanyahu’nun Türkiye ilişkilerindeki özel elçisi konumundaydı  ve defalarca  Sayın Sinirlioğlu ile görüşmüştü.
Gold ve Sinirlioğlu görüşmesi  ilişkilerin kopmasından uzun bir süre sonra gerçekleşmiş oldu.Marmara olayının ardında 5 sene geçtikten sonra da diyebiliriz.

Bu görüşmede Gold  kopan ilişkilerin nasıl yenilenebileceğini  sorgulamıştır. Sayın Sinirlioğlunun  Evvelce Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi olarak görev yapmış olmasının bu ilişkileri yenilemekte önemli rolü olabileceğini  belirtti ve kendisinin özellikle iki ülke arasındaki önemine de dikkat çekti . Sinirlioğlu  Türkiye ile İsrail arasındaki en önemli bağlantıdır dedi.

Türkiyedeki seçimlerden sonra İsrail’de  aradaki buzların çözülebileceği kanaati oluştu ve Gold’un bu buluşmaya gitmesine yeşil ışık yakıldı. Ancak bu görüşmenin içeriği hakkında bilgi vermekten de kaçındılar.
ABD Başkanı Obama’nın 2 sene önceki İsrail ziyareti esnasında Başbakan Natanyahu Erdoğan ile telefonda görüşmüştü.Amaç kopukluğu gidermek ve ilişkileri yenileyebilmekti.Buna rağmen sonuç alınamadan ve kopukluk devam etti.Bu görüşmenin Yeni bir Gazze filotiasının yola çıktığı ve İsrail milletvekili Basal Ghatas’ın da Gazze’ye doğru yol’a çıkan gemide olduğu günlerde olması oldukça manidardır.
 
 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.