Cumhuriyet Halk Partisi’nde Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için 3 isim gündemde idi. Muharrem İnce, Haluk Koç, Cengiz Topel Yıldırım. CHP Ankara İl Yönetimi Muharrem İnce konusunda genel merkeze ciddi bir diretme göstermiş hatta bazı ilçe yöneticileri Cengiz Topel Yıldırım aday olursa istifa ederiz restini bile çekmişti. Cengiz Topel Yıldırım'a ciddi bir muhalefet sergileyen İl yönetimi Mansur Yavaş konusunda pek sessiz.İl sessiz kalsa da ilçeler ve partililer sosyal medya üzerinden isyan etmekte. Muharrem İnce diye tavır koyan yönetimden şimdilik ses yok. Oysa Muharrem İnce Mansur Yavaş tepkisini çok sert bir dille sosyal medya üzerinden gündeme getirmişti.

Şuan tüm bu gelişmeler ışında garip olan şu ki partiyi defalarca reddeden Mansur Yavaş ismi tekrar gündeme geldi ve görüşmeler başladı. DP Genel Başkanı Gültekin Uysal Mansur Yavaş'ın DP'den ilişkisi kesildiğini de söylemiyor ve aday olabilir mi sorusuna da benim bir şey demem uygun olmaz şeklinde yorumluyor.

Mansur Yavaş aday bombası Kılıçdaroğlu Amerikan gelince hızlı bir şekilde gündeme geliyor.

Peki Cumhuriyet Halk Partisini defalarca reddeden, Milliyetçi Hareket Partisinden uzaklaştırılan Yavaş ile görüşmeler neden tekrar başladı.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin partiden kovduğu ve aday göstermediği Mansur Yavaş, sırayla Demokrat Parti, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi ile görüşmeler yaptı. Partilerden olumlu yanıt almasına rağmen seçim masraflarını karşılayacak bütçeyi bulamayan Yavaş, daha önce defalarca ağır sözlerle eleştirdiği Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olmayı düşünmeye başladı.

Ankara Ticaret Odası eski Başkanı ve CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün’ün çalışmaları sonucunda Kılıçdaroğlu da ikna edildi. Sayın Sinan Aygün Ankara'da birçok örgütün etkinliklerinde yer almaz iken son günlerde CHP il ve İlçe ve belediye etkinliklerinde yer alamaya başladı. Aygün’ün Yavaş sevgisini çözmek için derinlere inmeye gerek yok. Oda Başkanlığı zamanında bugüne Melih Gökçek ile yakınlığı hatta gizli ortaklıkları kulislerin her zaman en çok konuşulan konularından biri olmuştur. Cumhuriyet Halk Partisini dışardan dizayn ederek CHP üzerinde ciddi iddialarda bulunan defalarca seçimleri kazanan Melih Gökçek, bu sefer de Sinan Aygün üzerinden CHP’den istediği adamın aday olmasını sağlamaya çalışıyor.

Peki Melih Gökçek, Mansur Yavaş’ın CHP’den aday olmasını neden istiyor?

bunun için alim olmaya gerek yok. Mansur Yavaş’ın Demokrat Parti ya da Büyük Birlik Partisinden aday olması durumunda seçimleri kazanmasa bile çalacağı oyların kendi tabanından olacağını biliyor. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olduğu takdirde kendisinden oy çalmayı bırakın, CHP tabanından gelecek tepkiler ile seçim sonuçlarını cebine koymayı planlıyor. Üstelik daha seçim startı verilmeden Mansur Yavaş’ın ismini çizdiğini açıklayan Devlet Bahçeli’nin yapacağı konuşmalar ile birbirine bağlı MHP tabanından da CHP’ye oy kaymasını engellemesi oldukça olası. Devlet Bahçeli’nin “Ülkücü hareket ne zaman ihaneti affetmiştir” sözü Yavaş ile ilgili söylemlerinin ne kadar sert olacağının göstergesi gibi. Özetleyecek olursak CHP’nin Mansur Yavaş’ın adaylığı ile milliyetçi kesimin oylarını alabileceğini düşünmek oldukça hayal. Üstelik kendi tabanından da yaşayacağı çatlağın ipuçları şimdiden görülüyor.

CHP tabanı Yavaş’a neden tepki gösterir?

Milliyetçi çizgiden gelen, Milliyetçi Hareket Partisi’nin başkanlığı için mücadele eden bir kişinin Cumhuriyet Halk Partisinde sempati ile karşılanacağını beklemek hayalden öte değil.

Üstelik Milliyetçi Hareket Partisi’nde siyasetini sürdürürken partinin tavrını CHP’ye yakın olduğu için eleştiren, daha fazla muhafazakarlaşma gerektiğini söyleyen, referandumda evet veren ve partisini evet kampanyasına destek vermediği için eleştiren, Yalçın Küçük’ün MHP’yi öven sözleri ile hicap duyduğunu açıklayan birisinin CHP seçmeninden tepki alacağı kesin. Partili olmasa da Melih Gökçek’i istemeyenler CHP’yi destekleyecek diğer sol görüşlü seçmenlerin de uzaklaşmasına neden olacak gibi.

Seçimin finansmanı?

81 il ,binlerce ilçe ve beldede seçim kampanyası yürütecek Cumhuriyet Halk Partisinin kampanyaya gerekli bütçeyi Ak Parti  kadar geniş tutamayacağı kesin. Yukarıda bahsettiğimiz gözlemlerden yola çıkaran bu seçimlerde Mansur Yavaş’ın sponsorluğunu Melih Gökçek,  Sinan Aygün ikilisinin sağlayabileceğini söylemek hatalı olmasa gerek…

Mansur Yavaş bir önceki seçimlerde yüzde 27 oy almış olsa da bu seçimde CHP' değil de başka bir sağ bir partiden aday çıkmış olsa şansı oldukça yüksek olacakken kendini bitirme operasyonunu CHP üzerinden yapması CHP'nin Ankara'da da ciddi bir imaj kaybı yaşamasına neden olacak. Öyle ki seçime 3 ay kala Mansur Yavaş'ın sol görüşü benimsemesi zor olduğu gibi sol görüşlü seçmede sağ görüşü benimsetmek zor olacak. Kısaca Mansur Yavaş sağcı solcu CHP içinde kavgaya tutuşurken seçim çoktan bitmiş olacak...

"CHP Gençliği Bunu Sorgularsa"

Olayı CHP'de iyi yönden bakıp CHP seçimi Mansur Yavaş ile kazandığını düşünürsek bu hafta içinde CHP Rozeti takacak olan Mansur Yavaş'ın listesini kim belirleyecek ? Seçimden sonra parti değiştirme kararı almamasına karşın CHP nasıl bir tedbir uygulayacak...Öte yandan Gençleri partiye çağıran Kılıçdaroğlu Ankara'da Büyükşehir'e üstelik sağdan transfer ettiği en genç adayını nasıl izah edecek. 90 yıllık çınarın yeni fidanları gezi parkının yaratıcıları, ODTÜ cevherleri bu işi sorgularsa CHP Ankara'da bu tercihin altından nasıl kalkacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.