Çocuklarımız için doğru spor dalını nasıl belirleriz

   Masatenisi dersi almak isteyen ailelerimize öneriler.
Sevgili anne, babalar, çocuklarınız için öncelikle yeteneğine göre sadece bir spor dalını belirleyiniz.Her çocuk yetişme çağında okulunda öyle veya böyle top oyunları ile karşılaşır.Çocuğunuzun yeteneğini ilk gözleyen Beden eğitimi öğretmeni aynı zamanda tarayıcı antrenör olarak da görevini yerine getirmektedir.Yani sadece ailenin çocuğunu yönlendirmesi yeterli değildir hatta yanlış tercihleri de beraberinde getirir.
  Şu anlayışta doğru değildir.""Biz seçenekleri oluşturalım kendisi hangisini isterse onu seçsin""

 

Peki çoçuklarımızın yanlış spor dalına yönlenmesinin olumsuz etkenler nelerdir?Çocuklarımız da dikkat eksikliği,panik atak,özgüven sorunu ve hata yapma korkusu ortaya çıkan ve yaşanan sorunlar..
   İlk olarak çocuğunuzun sosyalleşmesi  adına yapılacak tercihlerde takım oyunu sporlarında her mevkinin, özelliklere fiziksel ve zihinsel eğitimin verilmesi gerekir.Seçtiğiniz branşta bu eğitimin verilebileceğine inanmanız ve güvenmeniz gerekir.
Sporcu seçiminde nelere dikkat edilmesi gerekiyor yazımın devamında bu anlayışın branş belirlenmesinde de ne denli önemli olduğu ortaya çıkacaktır.

Branş belirlemede dikkat edilecek hususlar;
Sporcunun vücut yapısı (sporcunun boyu, kilosu, vücut yapısı, vücudun ağırlık
merkezi vb.) özellikler.
Kondisyonel ön şartlar: Sporcunun genel ve özel dayanıklılığı, statik ve dinamik
kuvveti, sürati ve reaksiyon yeteneği, beceri ve hareketlilik gibi özellikleri.
Öğrenim yeteneği:
Sporcunun algılaması,
Gözlem ve analiz etme yeteneği.
Performans için ön şartlar:
Sporcunun yoğun yüklemelere dayanabilme özelliği,
Antrenman isteği,
Başarıya ulaşma arzusu.
Zihinsel yetenekler:
Dikkat,
Oyun anlayışı,
Yaratıcılık,
İnisiyatif kullanabilme yeteneği,
Taktik yetenekleri.
Sosyal faktörler:
Liderlik,
Sorumluluk taşıma,
Takım anlayışı gibi özellikler.
Psikolojik faktörler:
Sağlam psikolojik yapı,
Müsabakaya hazır olma,
Strese dayanabilme,
Zoru başarma isteği olmalıdır.
Ayrıca, üst düzeyde sportif güce ve başarıya ulaşmak için yetenekli sporcuların
zamanında ve doğru bir biçimde seçilerek uzun süreli ve sistematik bir çalışmaya
girmeleri zorunludur
   Çocuklarımız için fiziksel ve zihinsel faaliyet alanı belirlerken temel yanlışlığın sonucu spor veya hobi arayışının zaman kaybına neden olduğu ve çocuğunuzun üzerinde olumsuz baskı oluşturacağını unutmamız gerekir. Lisans yani yarışmacı performansı demek o branşın gerektirdiği tüm çalışma programının uygulanmasını kapsamaktadır. Okullarda  veya referans verilen kulüplerde spor branşı seçimi yapılırken çocuğunuzu yakın izlemenizi öneririm.
Masatenisi  uzun yıllar yapılabilecek spor dallarının başında gelmektedir. Dışarıdan bakıldığında kolay  bir aktivite olarak algılanabilir. Gerçek tam tersidir. Hele lisans düzeyi dünyanın en zor sporlarından biri olarak kabul edilir. Kısaca satranç zihnin jimnastik salonu ise, masatenisi sporu satrancın jimnastik halidir

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.