Ahmet OKUMUŞ

            Böyle bir yazı yazmayı hiç ama hiç arzu etmezdim. Ama gelin görün ki devlet otelcilik, ekmek üreticiliği, otobüsçülük, ceza evlerinde mahkumlar aracılığı ile ayakkabı üretip satışa sunuluyor. Anlayacağınız esnafın en büyük rakibi devleti yönetenlerin yaptığı yanlış uygulamalardır. Son olarak bu uygulamadan zarar gören esnaf grubu hiç kuşkusuz ki fotoğrafçı kesimidir. Hani zaman zaman geçmişe nostalji yapmak için fotoğraf albümlerimizin gerçek oluşturucuları artık yok oluyorlar. Bu haksız rekabet ülke genelinde bulunan 20 bine yakın fotografçı esnaf temsilcileri Ankara’da kapı kapı dolaşarak çare arıyorlar. Gelişen teknoloji ile birlikte devlet eli yaşadıkları haksız rekabetten dolayı gelirlerinde ciddi kayıplara uğrayan fotografçılar TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ayrı ayrı makamlarında ziyaret ettiler.

Mersin, Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Bursa Fotoğrafçılar Esnaf Odası Başkanları her iki ziyarette yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmasını isteyerek birer dosya sundular.  Sunulan talep dosyasının içeriğine birlikte bakalım. Devlet kanalıyla kurulmuş olan fotoğraf çekim kabinleri Tapu Müdürlüklerinde ve Emniyet Pasaport Şubelerinde vesikalık fotoğraf hizmeti veriyor. Fotoğrafçı esnafı olarak en önemli gelir kaynağımız olan, vesikalık fotoğraf çekim hizmetinin de bitmek üzeredir. Bununla birlikte düğün salonları sahipleri veya işleticileri Ustalık belgesi olmadan fotoğraf ve video çekim işlerini kendi bünyelerinde kurdukları stüdyolarda yapıyorlar. Buna paralel internet üzerinden müşteri bulanlar da var. Yani ustalık ve vergi kaydı olmayan kendini fotoğrafçı diye tanıtan birçok kişi düğün, nişan, doğum gibi açık havada ve sosyal aktivitelerde çok büyük vaatlerle büyük paralarla fotoğraf çekimi yapıyorlar. Duraklara, cadde ve sokaklara her türlü fotoğraf çekimi yapıldığına ait ilanlar asılıyor. Ehil olmayan kişiler kayıt dışı fotoğraf ve video çekimi yapıyorlar. Kimsenin sesi çıkmıyor. Şimdi ise kimlik ve ehliyetlerin yeni yılda yenilenecek olması sebebiyle Nüfus Müdürlükleri ile Emniyet Pasaport ve Trafik şubelerinde fotoğraf çekilmesine yönelik hummalı bir hazırlık var.
            Fotoğrafçı esnafının iş yeri giderlerini, vergi, sigorta primleri, kira ve personel ücretlerini ödeyemez ve çalışamaz hale gelen esnaf dükkânını kapatmak zorunda kalıyor. Hiç kuşkusuz, 20 bin fotoğrafçı esnaf ve binlerce çalışan personel de işsizler ordusuna katılacaklar. Türkiye genelinde aileleri ile birlikte ve çalışanları ile 100 binleri bulan fotoğrafçıları mağdur etmemek ve işsizler ordusuna yeni katılımların olmaması için devlet eliyle kurulan fotoğraf kabin ve stüdyoları kaldırılmalı ve korsana karşı acilen önlemler alınmalıdır.

 Anayasanın 173’üncü maddesi Esnaf ve Sanatkârların Korunması için konulmuş olup “Devlet esnaf ve Sanatkârını koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır” hükmüne acilen sahip çıkılmalıdır. Haksız rekabet ile esnaf yok edilmemelidir. Kısacası devlet eliyle esnafın kapısına kilit vurulmamalıdır. Bunun için İçişleri Bakanı Muammer Güler, yeni yılda ehliyet ve kimlik yenilenmesi sebebiyle nüfus ve emniyet trafik şube müdürlüklerinde kurulan fotoğraf stüdyolarını kapatmalıdır. Çünkü bu kurumlar fotoğraf stüdyosu değil, kamuya hizmet veren birer kurumdur. Daha önce tapu dairelerinde uygulamaya konulan sistem genişletilmemelidir. Bu sistemin uygulamaya konulması ile ülke genelinde bulunan 20 bin fotoğrafçı esnafının kapısına kilit vurulur. Bu işyerlerinin kapısına kilit vurmamak ve binlerce kişinin işsiz kalmasını istemiyorsa sayın Muammer Güler acilen bu konuda adım atmalı ve devlet eliyle artık esnafın kapısına kilit vurmaya bir son vermelidir.
   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.