Anayasa mahkemesi'nin dershanelerle ilgili kararını vermemesi ve 2015-2016 eğitim ve öğretim yılına az bir zaman kalması üzerine harekete geçen özel dershane sahipleri MEB ile anlaşarak dershanelerini Temel liseye çevirmeye başladılar. Hemen hemen tüm dershaneler temel lise olma çalışmalarını tamamlarken ne olduysa devlet okullarına oldu. Temel lise olma yolunda seri çalışma yapan dershaneler 2015-2016 eğitim ve öğretim yılına yaklaşık 5-6 ay zaman kala erken kayıt yapmaya başladılar. Erken kayıt ile öğrencilere avantaj sağladıklarını ileri sürerek adeta okullarda öğrenci avına çıkan özel dershaneler adeta devlet okullarını boşaltmaya başladılar. 8 bin liradan 25 bin liraya kadar çıkan fiyatlar vatandaşları düşündürüyor.

            -“ÇARKLAR DÖNÜYOR”

            Var olanla olmayanlar arasında eşitsizlik oluşturduğu için kapatılan dershaneler yine çarklarını özel okul adı altında sürdürmeye devam edecek. Parası olan özel okula gidecek ve üniversite sınavında istediği okulu kazanma şansını yakalayacak. Peki, özel okula gidemeyen öğrencilerin durumu ne olacak? Anlayacağınız yine parası olan gemisini yürütecek olmayanlar ise gemilerini ya batıracaklar ya da zar zor batmaktan kurtaracaklar. İşin garibi özel okullara devlet destek veriyor. Temel liselere gidecek olan öğrencilere 3 bin, kolejlere gidecek olan öğrencilere ise 3 bin 500 lira destek verecek. Ancak şuan itibariyle parası olanda olmayanda tüm imkânlarını zorlayarak çocuğunu özel okula göndermek için var gücüyle çalışıyor. MEB dershanelerin fiziki durumuna bakmadan bütün dershanelere Temel Lise olabilmeleri için olur vermiş durumda. Bu liselerde beden eğitimi, müzik, resim ve daha birçok seçmeli ders işlenmeyecek. Şu an temel liselerin birçoğu önümüzdeki yılın eğitim programlarını yaparak velilerin karşısına çıkıyorlar. Günlük 8 yerine 9 saat ders vereceklerini, her hafta sonu 3 saatlik sınav ve ardından 5 saatlik daha bir etüt şeklinde ders işleyeceklerini vaat ediyorlar. Yani yılsonuna kadar 1550 saat ders ve buna ek olarak her hafta görülen konular üzerinde sınav yapılacak. Bu sınavlara paralel olarak 12 YGS, 12 de LYS ortak sınavı yaparak öğrencileri büyük sınava hazırlayacaklar.

            -“12’İNCİ SINIFLAR BOŞALIYOR”

            Temel Liseler böyle programlar yaparken devletin eğitimini yönlendiren MEB ne yapıyor? İsterseniz bir de ona bakalım. Bu konuda MEB şimdiden sınıfta kaldı. Çünkü öğrencilerin iyi bir üniversiteye yerleşmesi için fazla bir gayreti yoktur. Sadece hafta sonlarında halk eğitim merkezlerinde açılacak kurslara katılabilme imkânı getiriyor. Lakin halk eğitim merkezlerinin bu konudaki deneyimleri ne kadar? Tabi ki hiç yok. Olsa dahi bu kadar öğrenciye hangi salanlarda öğrencilere ders verilecek? Böyle bir fiziki yapı ve eğitim verecek öğretmen kadrosu da yok. Mevcut öğretmenler bu ücretlerle hafta sonu kurs vermeye razı gelmiyorlar. Anlayacağınız önümüzdeki yıl devlet okullarında 12’inci sınıflar olmayacak gibi. Hatta yüksek puanla öğrenci alan Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri dahi dershaneden Temel Liseye dönüşen okullara gitmek için şimdiden yerlerini ayırtmış bulunuyor. Devlet okullarının yöneticileri ise elleri kolları bağlı ve öğrenci ve velilere önümüzdeki yıl nasıl bir eğitim vereceklerine ilişkin kendilerine sorulan sorulara cevap dahi veremiyorlar. Hal böyle olunca bu okullarında zamanla kapılarına kilit vurulması kalıyor. Çünkü artık bu okullara şenlendiren öğrenciler özel okulda bulunuyorlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.