AB ile İngiltere arasında savaş rüzgarları esiyor

İngiltere Avrupa Birliği'ne veda ederken, Avrupa ülkeleri ile bir asır önce yaşadığı sorunları yeniden gündeme getiriyor. Üstelik İngiliz muhalefetinden savaş çığlıkları yükseliyor

02 Nisan 2017 Pazar 20:57
AB ile İngiltere arasında savaş rüzgarları esiyor






AB ile İngiltere arasında savaş rüzgarları esiyor

Avrupa Birliği'ne veda eden İngiltere ile AB arasında çeyrek yüzyılın en şiddetli kavgası yaşanıyor. Cebelitarık'ın neden olduğu tartışmada İngilizler "Savaş"ı bile göze alabileceklerini ifade ediyor. Brexit'in üzerinden daha bir hafta bile geçmeden çıkan krizde İspanya ve AB merkezlerinde Cebelitarık Bogazı ile aynı adı taşıyan İspanya'nın Cebelitarık boğazındaki şehri yer alıyor.

MUHALEFET'TEN SAVAŞA HAZIR OLUN ÇAĞRISI

İngiltere'nin gündemine oturan konuyla ilgili olarak en sert tepki, Muhafazakar Parti'nin eski lideri Michael Howard'dan geldi.

35 yıl önce Arjantin'le yaşanan Falkland Adaları krizine dönemin başbakanı Margeret Thatcher'ın yaklaşımını hatırlatarak Başbakan Therasa May'in savaşa hazır olması gerektiğini söyleyen Howard, "35 yıl önce başka bir kadın başbakan, yine küçük bir Britanyalı grubun haklarını, yine İspanyolca konuşan bir ülkeye karşı korumak için askeri birliklerini dünyanın bir ucuna yollamıştı. Çok eminim ki, şimdiki başbakanımız da Cebelitarık halkını desteklemek için aynısını yapacaktır." ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma süreci Brexit için resmi süreç başlayalı henüz bir hafta bile olmadı ama Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki ipler gerildi.

Dostluk mesajlarıyla başlatılan Brexit sürecinin ardından Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği arasındaki ipleri geren konu ise İngiltere'nin denizaşırı toprağı olarak kabul edilen Cebelitarık'ın statüsü oldu.

Cebelitarık'ın Brexit referandumunda yüzde 96 oranında İngiltere'nin AB'de kalması yönünde oy kullanması İspanya'yı harekete geçirmiş, İspanya bölgede İngiltere ile egemenliği paylaşma teklifinde bulunmuştu. Bu teklife göre, bölgeye İspanyol bayrağı da dikilecek ve böylece Cebelitarıklılar, AB üyeliğinin getirdiği bazı ayrıcalıklardan faydalanabileceklerdi.

İNGİLTERE'DEN AB'YE SERT MESAJLAR

Brexit sürecinin başlamasıyla birlikte Avrupa Birliği de, Cebelitarık üzerinde İspanya'nın söz sahibi olması gerektiği yönünde görüş bildirince İngiltere'den tepkiler gecikmedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Cebelitarık'ın pazarlık konusu olmayacağını söylerken, Başbakan Theresa May'in Cebelitarık Başbakanı ile bir görüşme gerçekleştirerek, Cebelitarık halkına ve ekonomisine olan desteklerini sürdürecekleri mesajını verdiği belirtildi.

Konuyla ilgili konuşan bir diğer isim olan Savunma Bakanı Michael Fallon da sert bir dil kullanan kabine üyelerinden oldu. Fallon, "Cebelitarık'a göz kulak olmaya devam edeceğiz. Cebelitarık, bütün yollarla korunacaktır. Çünkü egemenlik, Cebelitarık halkının isteği olmadan el değiştiremez." ifadelerini kullandı.

İSKOÇYA'NIN BAĞIMSIZLIĞI GÜNDEMDE

İngiltere'ye İspanya arasındaki Cebelitarık gerilimi artarak devam ederken, İspanya Dışişleri Bakanı'ndan bir de İskoçya açıklaması geldi.

İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis El Pais'ye verdiği röportajda, bağımsızlık referandumuna gitmek isteyen İskoçya'nın bağımsız olması durumunda AB üyesi olmasına engel olmayacaklarını söyledi.

CEBELİTARIK'IN STATÜSÜ VE COĞRAFİ KONUMU

Avrupa kıtasının en güneyinde bulunan Cebelitarık'ın bütün sınırları İspanya toprakları ve Akdeniz'le çevrilmiş durumda bulunuyor. Birleşik Krallık, Cebelitarık Boğazı'nın Avrupa kıtasındaki kısmında yer alan bölgeyi kendisinin denizaşırı toprağı olarak tanımlıyor.

1713'te İspanya tarafından İngiltere'ye bırakılan Cebelitarık'ın statüsü, uzun yıllardır iki ülke arasında krizlere yol açsa da 1967 ve 2002 yıllarında yapılan iki referandumda, Cebelitarık halkı Birleşik Krallık yönetiminde kalmayı tercih etmişti. 2002'de yapılan referandumda Cebelitarık halkının yüzde 99'u Birleşik Krallık yönetiminde kalmaktan yana oy kullanmıştı.
Anahtar Kelimeler:
Cebelitarık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.