AB'nin dikenli tel oyunu; Ankara'ya mülteci tuzağı mı kurdular

Türkiye'nin sadece Suriye'den gelen 3 milyon Suriyeli için tek başına çözüm üretme çabalarını yıllardır engelleyen AB ülkeleri sınırlı sayıda mülteciyi kimin alacağına karar veremedi.

06 Nisan 2016 Çarşamba 07:18
AB'nin dikenli tel oyunu; Ankara'ya mülteci tuzağı mı kurdular






AB'nin dikenli tel oyunu; Ankara'ya mülteci tuzağı mı kurdular


Türkiye milyonlarla mülteci ile uğraşırken AB ülkelerinin Ankara'ya imzaladığı takas anlaşmasının perde arkasında ilginç gelişmeler yaşanıyor. AB ülkeleri Türkiye ile sınırını yarım milyar avroluk dikenli tellerle kapatırken kendi aralarında da dayanışma uğruna milyarlarca dolarlık yeni işbirliği ortamı geliştiriyor. Türkiye'nin sadece Suriye'den gelen 3 milyon Suriyeli için tek başına çözüm üretme çabalarını yıllardır engelleyen AB ülkeleri sınırlı sayıda mülteciyi kimin alacağına karar veremedi.

SON 60 YILIN EN BÜYÜK İNSAN HAREKETİ

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında varılan anlaşma çerçevesinde, ilk mülteci takası geçtiğimiz gün yapıldı. Son birkaç yıldır Suriye'de yaşanan iç savaşla birlikte evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca mültecinin Avrupa'ya doğru olan tehlikeli macerasında artık yeni bir dönem başladı diyebiliriz.

Uzmanların İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük insan hareketi olarak gösterilen göç dalgası, Türkiye, Ürdün gibi bölge ülkelerinin yanısıra göçmenlerin hedef rotaları üzerindeki Avrupa Birliği ülkelerinde de sosyal ve ekonomik birçok değişimi de ortaya çıkardı.  

HANGİ HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜ?

90'lı yıllarda fikir ve hareket özgürlüğü temelleriyle doğan ve daha sonra üye ülkeler arasındaki sınırların kaldırılmasıyla hayat bulan Avrupa Birliği de bu değişimin en büyük sancılarından birini yaşıyor. Özellikle 2015 yılında hızlanan göç dalgası yüzünden çareyi Avrupa Birliği'nin dört bir yanına 'telden duvar' çekmekte bulan üye ülkelerin bu kapsamda yaptıkları harcamaların boyutu da dudak uçuklatan boyuta ulaştı.

10 milyar dolar harcadık

Başta Avrupa Birliği olmak üzere Batılı ülkelere insanlık dersi veren Türkiye, bugün itibarıyla 3 milyona yakın mülteciyi barındıyor. Bugüne kadar mülteciler için yapılan harcama 10 milyar doları aştı. Birleşmiş Milletler verilerine göre de Türkiye, şu anda dünyada en fazla mülteciyi barındıran ülke.

İstanbul'dan Erzurum'a

155 kilometrelik Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından, tellere ve duvarlara karşı sistematik bir karşı duruş sergileyen Avrupa Birliği üyesi ülkeler son birkaç yılda 1.200 kilometrelik 'tel' inşa ederken, bunun için de yaklaşık 500 milyon euro para harcadı. Karşılaştırma yapmak gerekirse söz konusu tellerin toplam uzunluğu uzunluğu İstanbul-Erzurum arası mesafeye eşit.

En büyük tel inşaatları

- Fransa: İngiltere ile arasındaki Manş Tüneli'ne geçişleri azaltmak için kilometrelerce uzunlukta tel inşa edildi.
- İspanya: Özellikle Fas ve Tunus üzerinden gelen mültecilere yönelik yapılan teller nispeten başarıya ulaştı.
- Macaristan: Mültecilere karşı en sert tutumu takınan ve gazetecinin taktığı çelmeyle dünyanın gündemine oturan Macaristan bütün komşularıyla arasına tel örgüler dikti.
- Makedonya: Yunanistan'dan Orta Avrupa'ya geçişte en önemli duraklardan olan Makedonya da tel inşaatlarına hız verdi.
- Yunanistan
- Bulgaristan: Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmek isteyenler için en önemli ülkelerden olan Yunanistan ve Bulgaristan'da yüzlerce kilometrelik teller dikkat çekiyor.

Dikenli tele var, Türkiye'ye yok

Mültecileri ülkelerine sokmamak için milyonlarca euroyu göz kırpmadan harcayan Avrupa Birliği ülkeleri, konu mültecilere kucak açan Türkiye gibi ülkelere destek olmaya gelince suspus oturuyor. Türkiye'ye ilk etapta 3 milyar euro destek sözü veren topluluk, bu sözünün çok küçük bir kısmını yerine getirdi. Avrupa Birliği'nin 2018'de Türkiye'ye 3 milyar euro daha vermesi öngörülüyor.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.