Çin, ABD ile ticaret savaşında galip gelmeye kararlı

ABD yönetimi, Çin ile varılan anlaşmaları hiçe sayarak dün 50 milyar değerindeki Çin menşeli ürünlere yüzde 25 ek vergi uygulama kararı aldı.

16 Haziran 2018 Cumartesi 20:51
Çin, ABD ile ticaret savaşında galip gelmeye kararlı






Çin, ABD ile ticaret savaşında galip gelmeye kararlı

xWashington'ın bu davranışı, Çin devletinin ve halkının meşru haklarını ciddi şekilde ihlal etti ve zedeledi. Çin tarafı da ABD'ye karşılık olarak yaklaşık 50 milyar değerinde ABD menşeli 659 ürüne yüzde 25 ek vergi getireceğini açıkladı.

Çin'in ABD'ye aynı tedbirlerle karşılık vermesi, ülkenin ve halkının çıkarlarını koruma, ekonominin küreselleşmesini ve çok taraflı ticaret sistemini savunma iradesini gösteriyor.

Tarih, ticaret savaşında herhangi bir galibin olmadığını kanıtladı. Ancak ABD tarafı, sözünü tutmayarak kendi menfaatleri uğruna ticaret savaşı başlattı. ABD'nin bu hamlesi, Çin ve ABD halklarının güven kaybetmesine sebep olmanın yanı sıra kendisiyle ticari davaları bulunan diğer ülkeleri de hayal kırıklığına uğrattı. ABD Ticaret Odası, ABD Ulusal Perakendecilik Federasyonu ve ABD Soya Fasulyesi Derneği gibi örgütler ayrı ayrı açıklamalar yaparak, Trump yönetiminin Çin menşeli ürünlere ek vergi getirerek aslında "ABD'li tüketicilere vergi uyguladığını" savundu.

Barış ve işbirliğinden yana olan Çin, ticaret savaşı açmak istemiyor, ancak savaştan da korkmuyor. Çünkü ABD'nin bu girişimi, Çin'in ticaret koşullarını ve küresel çok taraflı ticaret sistemini ciddi ölçüde zedeliyor. Çin'in gereken bedeli ödeyerek savaşa karşı çıkması, Çin halkının uzun vadeli çıkarlarını ve küresel ticaret düzenini korumayı amaçlıyor. Buna rağmen savaşa katılmak zorunda kalan Çin, zafer kazanma konusunda yeterli özgüvene, güce ve deneyime de sahip durumda.

Beijing, Washington'ın "Çin'in misilleme tedbirlerini hayata geçirmesi" halinde ek vergi listesini genişleteceğine dair açıklaması hakkında bilgi aldı ve ABD'nin bu tür hamlelerine daima "aynı şekilde, aynı derecede" karşılık vereceğini vurguladı.

Çin tarafı, ABD'nin açtığı ticaret savaşına yeterli hazırlığı yaptı ve zafer kazanmaya kararlı. Zira Çin, bu uzun vadeli, zorlu ve karmaşık ticaret savaşında diğer ülkelerin desteği, haklılık ve zaman açılarından avantajlı ülke konumunda.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.