Kuzey Kore Türkiye'den insani yardım istedi

Kuzey Kore, Türkiye ile diplomatik ilişkilerini geliştirmek için resmen destek istediği ortaya çıktı. Kuzey Kore yönetiminin Ankara'dan insani yardım talep ettiği bildiriliyor.

02 Kasım 2018 Cuma 08:28
Kuzey Kore Türkiye'den insani yardım istedi






Kuzey Kore Türkiye'den insani yardım istedi


 

Ankara, bir dönem ABD askerleri ile birlikte savaşmak için gittiği Kuzey Kore'den insani yardım çağrısı geldi. Türkiye’nin Seul Büyükelçisi Ersin Erçin, Güney Kore medyasına yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin, Ankara’da bir elçilik açma ve Türkiye’den insani yardım alma taleplerinde bulunduğunu söyledi. Sputnik Türkçe’nin haberine göre Erçin ayrıca, Pyongyang’ın bu talebini “Yaptırımlar kalkmadan hiçbir şey yapamayız” ifadeleriyle cevapladığını açıkladı.

Büyükelçi Erçin, geçen mayıs ayında Çin üzerinden trenle Kuzey Kore’ye geçerek, Yüksek Halk Meclisi Başkanı ve ülkenin “De Facto başkanı” olarak da bilinen Kim Yong-nam ile görüştü.  Görüşmeyi Yonhap ajansına anlatan Erçin, Kim’in, Kuzey Kore’nin Türkiye’yi “Güney Kore’yle birlikte kendilerine karşı savaşmış olmasına rağmen” artık düşman olarak görmediğini açıkladığını aktardı. Erçin’e göre Kim ayrıca, Kuzey Kore’nin Türkiye’de bir elçilik açması ve ekonomik işbirliğinin canlandırılması konusunda talepte bulundu. Ancak büyükelçi, Türk hükümetinin ABD’nin Kuzey Kore yaptırımları devam ettiği sürece hiçbir şey yapamayacağını söyledi. Habere göreğ Kim’in Ersin’e cevabı, “örtülü bir tehdit” olarak da algılandı:
“Koşullar normalleştirildikten sonra geç kalmış olacağınızdan, daha fazla fırsat için daha önce gelmelisiniz.” Türkiye, birkaç yıl önce Kuzey Kore’ye seralar için pirinç ve teknik ekipman sağlamıştı, ancak bu yardım, ABD ve Güney Kore’nin “yardımlar ihtiyacı olanlara değil, orduya gidiyor” uyarısı nedeniyle durdurulmuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.