Özbekistan seçimleri; Özbek halkı yeni liderini seçti

Özbekistan halkı bugün sandık başına gitti. 21.5 milyon kayıtlı seçmenden 16.6 milyon kişi yeni devlet başkanı için oy kullandı.

04 Aralık 2016 Pazar 20:46
Özbekistan seçimleri; Özbek halkı yeni liderini seçti






Özbekistan seçimleri; Özbek halkı yeni liderini seçti


Özbekistan devlet başkanı İslam Kerimov'un hayatını kaybetmesinin ardından, Özbek halkı bugün sandık başına gitti. 21.5 milyondan fazla seçmenin bulunduğu ülkede 16.5 kişi oy kullandığı seçimlere 50 kadar ülke gözlemci gönderdi. Aralarında AGİT, ŞİÖ ve BDT'nin de bulunduğu uluslararası kuruluşlardan 600'den fazla temsilsicinin gözlemci gönderdiği seçimleri yerli ve yabancı bin 300 gazeteci yakından takip etti.

İLK DEMOKRASİ SINAVI

Kerimov'un vefatının ardından Özbekistan halkı, ilk kez farklı bir siyasi partiden farklı bir adayı devlet başkanı seçmek için tercihte bulundu. Saat 18.00'de sona eren oy verme işleminin ardından gözler açıklanacak olan seçim sonuçlarına çevrildi. Özbekistan'da yapılan seçimlere ise Milli Şahlanış Demokrat Partisi lideri Sarvar Atamuradov,  Sosyal Demokrat Partisi lideri Nariman Umarov, Halk Demokrat Partisi lideri Hotamjon Ketmonov ile Liberal Demokrat Partisinden Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şavkat Mirziyoyev katıldı. Oldukça mütevazı koşullarda yapılan seçim kampanyalarında, Kerimov'un devamı politikalar izleyeceğini açıklayan Mirziyoyev'in şansının yüksek olduğu bildiriliyor.

YENİ DEVLET BAŞKANINI AĞIR SORUNLAR BEKLİYOR

İslam Kerimov'dan boşalan Devlet Başkanlığı koltuğuna yeni gelecek isim için zorlu bir dönem başlıyor. Türk Dünyası içinde baskıcı yöntemlere başvurduğu için sık sık eleştirilere konu olan İslam Kerimov'un vefatı, Özbekistan'da yeni bir dönemin başlangıcı olur mu? sorularına verilen cevaplar oldukça ketum.

Bir zamanlar Türk Dünyası'nın merkezinde bulunan ve Türk tarihi açısından oldukça öneme sahip Özbekistan, Şangay İşbirliği Örgütü üyesi. Batılı ülkelerin "Totaliter" bulduğu yöntemler muhalif hareketlerde ve geniş yığınların hafazasında tazeliğini koruyor. Özbekistan Er Partisi Lideri Muhammet Salih'in ülke dışına çıkarılmasına kadar geçen süreç içerisinde, ERK hareketine karşı acımasız yöntemler uygulayan Kerimov iktidarları ülkedeki diğer siyasi partilere de göz açtırmadı.
Ağır ekonomik sorunlar altındaki Özbekistan'da kişi başına düşen milli gelir 2015 rakamlarına göre 2 bin 200 dolar düzeyinde. 1991 yılında ilan edilen bağımsızlığın ardından, diğer Türk cumhuriyetlerine oranla daha iyi ekonomik şartlara sahip olan Özbekistan, tarım ve ağır sanayi yatırımları açısından SSCB'den demode bile olsa hatırı sayılır bir altyapı devir aldı.
Orta Asya Türk cumhuriyetleri içerisinde köklü devlet geleneklerine sahip olan Taşkent, zengin yeraltı kaynaklarına sahip.

ÖNEMLİ NOT:

Sandıkların kapanmasından sonra yapılan ilk açıklamada, seçim süresince herhangi bir olumsuz olayın rapor edilmediği belirtildi. Özbekistan Press-service.uz sitesinde yer alan bilgiye göre ülke genelinde uluslararası normlara uygun seçimlerde vatandaşların katılımının yoğun olduğu vurgulandı. Seçim sonuçları 5 Aralık Pazartesi günü Özbekistan saatiyle saat 16.00'da açıklanacak.
Son Güncelleme: 05.12.2016 01:26
Anahtar Kelimeler:
Özbekistan Seçimleri
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.