Prof. Dr. Gümrükçü: Bir zamanlar Türkiye’de yüzde 80 olan AB taraftarı oranı yüzde 30’lara düştü

Mesut ZEYREK / KÖLN (DHÜ) - Köln Üniversitesi’nde bir seminer veren Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Türkiye’nin AB’ye katılım ilişkilerinin 1963 Ankara Anlaşması ile başlayıp 50 yılı aştığını, Türkiye’ye çifte standartla muamele...

12 Ocak 2015 Pazartesi 12:05
Prof. Dr. Gümrükçü: Bir zamanlar Türkiye’de yüzde 80 olan AB taraftarı oranı yüzde 30’lara düştü






Mesut ZEYREK / KÖLN (DHÜ) - Köln Üniversitesi’nde bir seminer veren Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Türkiye’nin AB’ye katılım ilişkilerinin 1963 Ankara Anlaşması ile başlayıp 50 yılı aştığını, Türkiye’ye çifte standartla muamele edildiğini belirterek, “Türkiye’de bir zamanlar yüzde 80 olan AB taraftarı oranın yüzde 30’lara düştü” dedi. Müzakerelerin daha ne kadar sürebileceği yönündeki soruya “2063’e kadar sürebilir” cevabını veren Gümrükçü, sürecin 100 yılı bulabileceğini dile getirdi. Türkiye – Avrupa Birliği (AB) hukuku uzmanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Köln Üniversitesi'nde verdiği konferansta AB ülkelerinin Avrupa Adalet Divanı’nın verdiği bazı kararlara uymadığını söyledi. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında verdiği konferansta Avrupa Adalet Divanı’nın hem Avrupa’daki Türk işçilerine, hem de Türkiye’deki insanlara dönük verdiği 60’tan fazla karar olduğunu hatırlatarak, “ Üye ülkelerin bu kararları yerine getirmediğini veya kısmen yerine getirdiğini görüyoruz. Avrupa Komisyonu yine görevi icabı yazdığı raporlarda bu eksiklikleri belirtmelidir. Yine bunları yapmadığını görüyoruz” şeklinde konuştu. Müzakerelerin daha ne kadar sürebileceği yönündeki soruya “2063’e kadar sürebilir” cevabını veren Gümrükçü, sürecin 100 yılı bulabileceğini dile getirdi. AB Adalet Divanı'nın verdiği kararların ülke yasalarının üstünde olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Harun Gümrükçü sözlerine şöyle devam etti: “Bu mahkeme kararları Alman yasalarının üstündedir. Almanya İçişleri Bakanı bu mahkeme kararını uygulasın diye bürokrasiye yazı gönderiyor. Ancak altına not düşüyor ve eğer ilgili vatandaş bunun uygulamasını senden istemezse bunu uygulama diyor. Bu, bir hukuk devletinde olmaması gereken bir uygulamadır. Türkiye – AB anlaşmalarına göre Almanya’da okuyan bir öğrencinin örneğin İngiltere’ye gittiği zamanda bir Alman öğrenci gibi bursla, para ödemeden okuma hakkı vardır. Yine bu hakların uygulanmadığını görüyoruz. Yine üniversite çalıştırmış olduğu bir İtalyan öğrenciden daha fazla bir belge isteme hakkı yoktur. Avrupa’da hukuk güvencesinin yanında ciddi bir hukuki güvencesizliğin de olduğunu, buna Alman bilim insanları tarafından da göz yumulduğunu görüyoruz.” Prof. Dr. Gümrükçü ayrıca Türkiye’de bir zamanlar yüzde 80 olan AB taraftarı oranın yüzde 30’lara düştüğünü söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.