Yaşlılar için el ele verdiler

Mesut ZEYREK/KÖLN, ()- KÖLN Üniversitesi Nöroloji Bölümü Başkanı Başhekim Başhekim Özgür Onur, 60-70 yaşlarındakilerin yüzde 5'inin demans hastalığına yakalanabildiğine dikkat çekerek, erken teşhisin önemini vurguladı. Köln...

14 Şubat 2015 Cumartesi 12:12
Yaşlılar için el ele verdiler






Mesut ZEYREK/KÖLN, ()- KÖLN Üniversitesi Nöroloji Bölümü Başkanı Başhekim Başhekim Özgür Onur, 60-70 yaşlarındakilerin yüzde 5'inin demans hastalığına yakalanabildiğine dikkat çekerek, erken teşhisin önemini vurguladı.
Köln kentinde bir araya gelen gönüllüler 'Yaşlılar için el ele' (Gemeinsam für Senioren) isimiyle oluşturdukları proje ile göçmen kökenliler başta olmak üzere Almanya'da yardıma muhtaç yaşlılar için el ele verdi. Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin'in eşi Meral Engin'in proje kurucusu olduğu oluşumda Fatma Dik-Thiel, Nurhan Dağtekin ve Nagihan Arslan Yüregir koordinatör olarak gönüllü hizmet veriyor.
Amaçları ileride dernekleşmek olan oluşumun öncüsü Meral Engin, bu projeyle sayıları her geçen gün artan din, dil ve kültür farkından kaynaklanan sorunlar ile karşılaşan ve Alman sağlık sistemini yeterince tanımayan yaşlılara hizmet sunmak üzere Türkçe konuşan uzmanların bir araya geldiğini belirtti.
Köln Başkonsolosluğu'nda düzenen toplantıda Köln Üniversitesi Nöroloji Bölümü Başkanı Başhekim Özgür Onur, demans ve Alzheimer hastalığı konusunda toplantıya katılanlara bilgiler verdi. Dr. Özgür Onur, Almanya’da dil engeli, sosyal çevre eksikliği çeken, depresyon yaşayan göçmenlerin demans hastalığı riskiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Özgür Onur, 'Demans' kelimesinin bütün unutkanlık hastalıklarının genel ismi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Demans hastalığı çok fazla ilerlediği zaman yapabilecek çok fazla şey yok. Önemli olan bu hastalığın erken teşhis edilmesi. 60-70 yaşlarındaki insanların yüzde 5'i yani her 20 kişiden biri bu hastalığa yakalanabiliyor. 90 yaşındaki her üç kişiden biri ise bu hastalığa yakalanıyor. Bu hastalık yaşlılık hastalığı olduğu için ve ömürler uzayıp insanlar daha da fazla yaşlandığı için bu hastalık da doğal olarak çoğalıyor, her geçen gün daha büyük problem olmaya başlıyor. Önemli olan bu hastalığın başlangıç aşamasında farkına varılması, hastalığın kabullenilmesi ve tedaviye başlanması. Çoğu kişi bunu kabullenemiyor. Bu da maalesef tedavinin önündeki en büyük engellerden biri olarak karşımıza çıkıyor."

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.