Dünya Göçebe Oyunları UNESCO listesine dahil edildi

2016 Yılından bu yana Kırgızistan’ın Çolpanata şehrinde düzenlenen “Dünya Göçebe Oyunları”, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edildi. 

Dünya Etno Oyunları Konfederasyonu kurucusu olan Asqat Akibayev’in başkanlık görevini yürüttüğü Dünya Göçebe Oyunları etkinliğini kültürel miras listesine dahil eden UNESCO Komitesi’ne teşekkür eden Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Azamat Zhamankulov, etkinlikte yaptığı konuşmasında; "Dünya Göçebe Oyunları'nın kurum listesine eklenmesi ülkeye bir statü ve tanınma sağladığını, bundan sonraki projelerin UNESCO himayesinde gerçekleştirileceğini” söyleyerek “bu durumun göçebe oyunlarına daha fazla ilgi ve prestij sağlayacağını" belirtti. 

UNESCO listesinde şu anda dünyanın dört bir yanından 601 somut olmayan kültürel miras içeriyor. Kültürel miras listesinde “Manas Destanı” ile “Kırgız Ak-Kalpak” başlık yapımı yer alıyor.

“Dünya Göçebe Oyunları” dünyanın en önemli spor ve kültür festivallerinden bir olarak her yıl Eylül ayında Kırgızistan’da, Issık Köl kıyısındaki Çolpanata şehrinde düzenleniyor. Orta Asya’daki güreş, atlı oyunlar, okçuluk, kılıç oyunları gibi geleneksel sporları ve göçebe Türk kültürünün yaşatılması amacıyla 2014 yılından bu yana “ödüllü yarışma” statüsünde düzenlenen etkinliğe Türk Cumhuriyetlerinin yanısıra, Çin, Moğolistan, Afganistan, Rusya gibi ülkeler katılıyor. Oyunlara son dönemde Macaristan, Finlandiya, Amerika, Japonya, İran gibi ülkelerden gelen çeşitli geleneksel spor gruplarının da katıldıkları görülüyor.
Şalvar güreşi, kuşak güreşi, yaya okçuluğu, atlı okçuluk, atlı güreş, kılıç oyunları, at yarışı, atlı akrobasi, avcılık, kökbörü (oğlak kapma) oyunu; Tokkuz Korgul, Aşık Atma, Mangala gibi akıl oyunları gibi geleneksel oyunları ve kültürel ritüelleri içeren “Göçebe Oyunları”, özetle göçebe yaşantısı gözler önüne sermekte.


Kırgızistan’da Issık köl kıyısında ve Tanrı dağlarının eteklerindeki yaylada kurulan bozüy çadırların içinde ve önünde; Kazak, Kırgız, Uygur, Özbek, Türkmen, Tatar, Mongol gibi bütün Türk Devlet ve topluluklarının geleneksel spor oyunlarının dışında; kültürel objeleri, lezzetleri, giysileri de sergileniyor. Kımız yapımı, süzme yoğurttan Kurut yapımı, Boorsak, Çelpek, Çiğbörek gibi hamur işlerinin uygulamalı olarak gösterildiği ata sporları şöleninde; etnik göçebe halk danslarından örnekler de sunuluyor.

Ecdatlarımızın yüzlerce yıldır barış ve savaş dönemlerinde oynadıkları akıl ve savaş oyunlarını, binlerce yıldır süregelen kültürel ritüelleri içine alan “Göçebe Oyunları” özellikle atlı spor oyunları gerçekten de müthiş bir görsel şov içermekte.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.