Papa, AK Partili diplomatları kandırdı : Soykırım dedi

Vatikan tarihinde ilk kez Türkiye'yi soykırımla suçlama cürretinde bulundu. Günlerdir kamuoyunu "Papa'yı soykırım demekten vazgeçirdik" diyerek hava atan AK Partili dış politika uzmanları suskun.

12 Nisan 2015 Pazar 11:05
Papa, AK Partili diplomatları kandırdı : Soykırım dedi






Papa, AK Partili diplomatları kandırdı?


Papa Francesco'nun Vatikan adına tarihte ilk kez Soykırım tanımlaması kullanacağı iddiaları ortalığı karıştırdı.

Geçtiğimiz hafta AK Parti kulislerinde "Papa o kelimeyi kullanmayacak" garantisini veren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve kurmaylarını ters köşeye yatıran Papa Francesco'nun okuyacağı dua kitabına Soykırım kelimesi defalarca geçiyor. 
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve diplomatları şaşkın. Günlerdir "Papa'nın soykırım sözcüğü kullanmasını engelledik" açıklamaları yapan diplomatların nasıl bir tepki vereceği henüz belli değil.


Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco´nun, 1915 Olayları (sözde Ermeni Soykırımı) kurbanlarını anmak için Vatikan´da ayin düzenliyor. Ayin için katılımcılara dağıtılacak dua kitapçığında "soykırım" ibaresi var.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco´nun, 1915 Olayları (sözde Ermeni Soykırımı) kurbanlarını anmak için yarın Vatikan´da ayin düzenleyecek. Ayin için katılımcılara dağıtılacak dua kitapçığında "soykırım" ibaresi var.

Papa Francesco, hem Paskalya Bayramı’ndan sonraki Kutsal Pazar günü hem de sözde Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı olması münasebetiyle yarın Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası´nda büyük bir ayin düzenleyecek.

Ayin yerel saat ile 09.00´da başlayacak. Söz konusu ayine, Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu Karekin II ve Kilikya Katolikosu Aram I ve Ermenis Devlet Başkanı Serj Sarkisyan gibi üst düzey isimler de katılacak.

Papa’nın ayinde, 10. yüzyılda yaşamış Ermeni şair, keşiş, mistik ve teolog Surp Krikor Naregatsi´ye ‘Kilise Doktoru´ unvanını da resmi olarak vermesi bekleniliyor.

Bu unvan, yazılarıyla evrensel düzeyde Hıristiyanlığa hizmet etmiş olan kişilere veriliyor. Bugüne kadar da sadece 35 kişiye verildi. ‘Kilise Doktoru´ unvanını tarihte bir Ermeni keşiş ilk defa alacak.

DUA KİTABINDA SOYKIRIM VAR

Tüm dünyanın merakla beklediği konu ise ayinde Papa’nın 1915 Olayları için “Soykırım” deyip demeyeceği. Ayin sırasında okunması için katılımcı din adamları ve halka dağıtılacak dua kitapçığı, Vatikan´ın resmi internet sitesinde yayınlandı.

Dua kitapçığı "Paskalya´nın 2. Pazarı ya da İlahi Merhamet"  ve "Ermeni şehitliğinin yüzüncü yılı nedeniyle Kutsal Ayin" adını taşıyor. Kitapçıkta, Surp Krikor Naregatsi´nin biyografisi ile etkinlik süresince okunacak ilahiler ve İncil’den bölümler yer alıyor.

Papa bu makama seçilmeden 1915 Sözde Ermeni olaylarının gerçekleştiğini iddia etmişti. Yarınki ayinde bu ibareyi kullanıp kullanmayacağı merak ediliyor. Ermenistan Devleti Papa’yı Erivan’da düzenlenecek ayine gelmesi için ikna edememişti. Ancak yarınki ayinin düzenlenmesi fikrinin de Ermeni Lobilerinin bir başarısı olarak gösteriliyor.

Papa geçtiğimiz günlerde Vatikan’da Ermeni Katolikos Patriği Nerses Bedros XIX liderliğindeki Ermeni Katolik Kilisesi Ruhani Meclisi üyelerini kabul etmişti.

"Soykırım" yerine "Büyük Trajedi"

Papa, önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak ve Il Messaggero Gazetesi Vatikan Muhabiri Franca Giansoldati´nin kaleme aldğı "La marcia senza ritorno. İl genocidio Armeno (Dönüşü olmayan yürüyüş. Ermeni Soykırımı" kitabında yayınlanması için mektup kaleme aldı. Papa bu mektupta "soykırım" yerine "Büyük Trajedi" dedi.
Son Güncelleme: 12.04.2015 11:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.