Suriye petrolü, IŞİD-Şam-Dubai üstünden gitmiş

IŞİD petrolünün pazarlandığı rotalardan ilki Suriye Şam Yönetimi. IŞİD, ele geçirdiği rafinelerdeki petrolün önemli bölümünü, doğrudan Esad Yönetimi'ne satıyor.

31 Ekim 2014 Cuma 09:15
Suriye petrolü, IŞİD-Şam-Dubai üstünden gitmiş






Suriye petrolü, IŞİD-Şam-Dubai üstünden gitmiş

ABD, Almanya ve PKK yandaşı bazı gruplar tarafından aylardır gündem tutulan 'Türkiye IŞİD'ten petrol alıyor' iddialarını araştıran istihbarat örgütleri ilginç bir manzarayla karşılaştı. Uluslararası piyasalara her gün 1 milyon dolarlık petrol satan IŞİD'in Dubai, Şam ve Erbil'de kullandığı isimler ve yöntemler belirlendi.

İLGİNÇ YÖNTEM

IŞİD'in Suriye petrolününTürkiye üzerinden pazara açıldığı iddialarını dillendiren ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen ve aralarında Alman Bild Gazetesi'nin de bulunduğu uluslararası medyaya bir yanıt da, Türkiye, Irak Merkezi Hükümeti ve ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin istihbarat raporlarıyla geldi. IŞİD'in hakimiyetindeki bölgelerde iz süren istihbarat birimleri, IŞİD Suriye'deki petrolünün iki ayrı hat üzerinden pazara ulaştırıldığını belirledi.

SURİYE'DE ŞAM YÖNETİMİ ve DUBAİ'DE KÜRT TÜCCARLAR VE İRAN

IŞİD petrolünün pazarlandığı rotalardan ilki Suriye Şam Yönetimi. IŞİD, ele geçirdiği rafinelerdeki petrolün önemli bölümünü, doğrudan Esad Yönetimi'ne satıyor. Özellikle Rakka Bölgesi'ndeki petrol bu kanalla pazarlanıyor. IŞİD'in petrolünün ikinci rotası İran üzerinden Dubai'den pazara ulaşıyor. İkinci rotanın aktörleri arasında 'petrol ihraç izni' bulunan bazı Kürt tacirlerin bulunduğu, kuşkuya yer bırakmayacak şekilde belirlendi. AKŞAM'a bilgi veren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri, IŞİD petrolünü pazarlayan Kürt işadamlarının yöntemini anlattılar. Belgede 50 ton görünen petrol ihracatı, aslında 200 ton olarak gerçekleşiyor. 150 tonluk fark ise IŞİD'den temin edilen petrolla karşılanıyor. Tacirlerin bu kurnazlığının ortaya çıkması, Bölgesel Yönetim'i harekete geçirdi.

BARZANİ, TAHKİKAT KOMİSYONU KURDU


Bölgesel Yönetimin Lideri Mesud Barzani'nin talimatı üzerine, IŞİD'den petrol satın alan Kürt işadamlarının belirlenmesi için tam yetkili Tahkikat Komisyonu oluşturuldu. Çalışmalarına başlayan Komisyon, petrol ihraç izni bulunan Kürt işadamlarını mercek altına aldı.

GÜNDE 1 MİLYON DOLAR KAZANIYOR


ABD Hazine Bakanlığı’nın terörizm ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarı David Cohen, geçen haftalarda IŞİD’İn Suriye ve Irak’ta ele geçirdiği rafinerilerde günde 50 bin varil petrol ürettiğini bildirmişti. Tahminlere göre IŞİD bunların satışından haziran başından bu yana günde yaklaşık 1 milyon dolar kazanıyor.

ALANA CEZA VERiLECEK


AKŞAM'A konuşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden üst düzey bir yetkili, IŞİD petrolünün İran - Dubai rotası üzerinden uluslararası pazara açıldığını doğruladı. Bu konuda rol üstlenen Kürt işadamlarının tespit edilmesi için yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren yetkili şöyle konuştu: "IŞİD'in ele geçirdiği Rakka gibi rafinerilerdeki petrolünün Türkiye üzerinden satıldığı iddiaları, bölge coğrafyasındaki durumla da taban tabana zıt. IŞİD'den petrol aldığı kanıtlanan işadamlarına cezai yaptırım uygulanacak."

KARA PROPAGANDANIN FAiLLERi

IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden pazarlandığı yalanı, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nin eylül ayında gerçekleştirdiği oturumda ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel tarafından dile getirilmişti.
Aynı yönde bir başka iftira ise yine eylül ayında Alman Bild Gazetesi'nde yer almıştı. Gazete, Suriye'de IŞİD kontrolündeki rafinerilerden çıkartılan petrolün, tankerlerle Türkiye, İran ve Ürdün'e satıldığını iddia etmişti. ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen de, IŞİD petrolünün Türkiye'den geçtiğini savunmuştu. KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
Son Güncelleme: 31.10.2014 09:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.