Üzerinden 30 yıl geçti

Ukrayna’nın Kiev iline bağlı Çernobil kentinde Çernobil Nükleer Santrali’ndeki patlamanın 30. yıl dönümünde ölenler için anma törenleri düzenleniyor..

26 Nisan 2016 Salı 09:35
Üzerinden 30 yıl geçti






Üzerinden 30 yıl geçti

Ukrayna’nın Kiev iline bağlı Çernobil kentinde Çernobil Nükleer Santrali’ndeki patlamanın 30. yıl dönümünde ölenler için anma törenleri düzenleniyor..
Ukrayna‘daki Çernobil nükleer tesisinde 26 Nisan 1986’da meydana gelen kaza, etkileri bugün bile hissedilen çok büyük miktarlarda radyoaktif sızıntıya neden olmuştu. 26 Nisan 1986 günü gece saat 01.25 sularında Kiev yakınlarında bulunan Çernobil Nükleer Santrali 4. Enerji Reaktöründe bir patlama meydana gelmiş patlamanın ardından da yangın çıkmıştı. Çernobil’de 30 yıl önce meydana gelen patlamada, 30 tonluk radyoaktif madde 60 bin kilometrelik alana bulaşmıştı. Patlama sırasında 31 kişi yaşamını yitirmiş ancak daha sonra Batı Avrupa’ya kadar uzanan radyoaktif bulutları nedeniyle 3.2 milyon kişi tehlikeli seviyede radyasyona maruz kalmıştı. Çernobil’de yaşamını yitirenler için Slavutiç merkezinde yükselen anıtın önüne gelen yüzlerce kişi, göz yaşları içinde korkunç kazada yaşamını yitiren kurbanları andı, anıta çiçek bıraktı. Kurbanlar için düzenlenen sivil törenleri dini törenler izledi. Çernobil’de ortaya çıkan radyasyon, bugün bile insanları ve doğayı etkiliyor. Bugün ayrıca birkaç bin işçi, çökmesi an meselesi olan 4 numaralı reaktörün üzerini yeni bir beton çadırla örmeyi deniyor. Reaktörün içinde 200 ton erimiş nükleer yakıt var. Etrafı koruma kabıyla çevrilmeyen reaktörden her an yeni bir radyasyon sızıntısı olabilir. Nükleer santrali tamamen ortadan kaldırma çalışmalarının 2065’e kadar sürmesi bekleniyor. Felaketten yıllar sonra dünyaya gelen çocuklar ya hastalıklı doğuyor ya da hastalıklara yakalanıyor. Çernobil ve çevresinde kansere yakalanma oranı diğer bölgelere göre yaklaşık 10 kat fazla. Sadece Ukrayna’da değil, çevre ülkelerde de kanser oranları patladı.
Anahtar Kelimeler:
UkraynaÇernobil.30 Yıl
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.