Mardin'deki okulda Mozartlı, Şivan Perwerli teneffüs

Ramazan YAVUZ- Serdar SUNAR/MARDİN, () - MARDİN'de Akıncı Ortaokulu'nun teneffüse çıkan öğrencileri, klasik teneffüs zili yerine Mozart'ın flüt konçertosu ile başlayıp Türkçe türküler, Kürt sanatçı Şivan Perwer'in şarkıları ile...

19 Şubat 2015 Perşembe 11:56
Mardin'deki okulda Mozartlı, Şivan Perwerli teneffüs






Ramazan YAVUZ- Serdar SUNAR/MARDİN, () - MARDİN'de Akıncı Ortaokulu'nun teneffüse çıkan öğrencileri, klasik teneffüs zili yerine Mozart'ın flüt konçertosu ile başlayıp Türkçe türküler, Kürt sanatçı Şivan Perwer'in şarkıları ile İngilizce, Arapça başta olmak üzere bir çok dilde çalınan müziklerle coşuyor.
Kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve daha önce köy statüsündeyken büyükşehir yasasıyla merkez Artuklu İlçesi'ne bağlanan 1500 nüfuslu Akıncı Mahallesi'ndeki ortaokula müdür olarak atanan Metin Aydın, işe teneffüs zilleri değişmekle başladı. Akıncı Ortaokulu Müdürü Metin Aydın, öğrencilerin dünyaya bakış açılarını geliştirmek amacıyla 'Aydınlarla buluşma' söyleşileri düzenledi.
Okuldaki 354 öğrenci teneffüse zil yerine Wolfgang Amadeus Mozart'ın flüt konçertosunun çalınması ile çıkıyor. Teneffüs boyunca da çalınan Türkçe ve Kürtçe türküler, Şivan Perwer'in şarkıları, çeşitli sanatçıların söylediği İngilizce, Arapça, İspanyolca şarkılarla bahçede coşuyor, kimi zaman oynuyor kimi zaman halay çekiyor. Öğrencilerin bu coşkusuna zaman zaman öğretmenler de katılıyor.
"DERSTE DERS, DERS DIŞINDA EĞLENCE"
Okul Müdürü Metin Aydın, öğrencilerin ruh dünyalarına hitap edebilmek için önce bu yönteme başvurduklarını söyledi. Bu uygulamayla öğrencilerin teneffüslerden sonra derslere eğlenceli bir şekilde girdiğini ifade eden Aydın şunları söyledi:

"Ben bir öğretmen, müdür olarak okulumuzda çocukların ruh dünyasına hitap edebilecek, onları daha da derslere eğlenceli bir şekilde yöneltebilecek bir arayışın içine girdim. Adile Naşit'ten 'Hababam' sınıfından biliyoruz, hep aynı zil çalıyor. Bunun film olmadığını gerçek hayata da yansımaların olması gerektiğini daha böyle kapsayıcı işte Mozart'tan tutun Kürt sanatçı Şivan Perwer'e ,Firuza bütün bu güzel seslerin bilinmesi gerektiği noktasını biz okula bir şekilde zerk ettik. Yani çocuklar bu müziklere aşina ve emin olun bizden daha çok biliyorlar. Çocuklar derste ders, ders dışında da eğlenceyi biliyorlar."
"DERSTE OPERA DA DİNLETİLİYORUM"
Akıncı Ortaokulu müzik öğretmeni Songül Kahraman Yalçın, teneffüslerin çıkış ve okula giriş müziklerini Mozart'ın Flüt konçertosu ile yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
"Giriş ve çıkışlar Mozart'ın flüt konçertosu ile oluyor. 10 dakikalık arada ise öğrencilerimizin de isteklerini dikkate alarak çeşitli dillerde müzikler seçip çalıyoruz. Türkçe ve Kürtçe'nin yanı sıra klasik müzik, pop, rap ve rock dinlettiriyoruz. Zaman zaman oyun havaları da çalıyoruz. Değişik müzik türleri dikkatlerini çekiyor. Ben kendi derslerimde ise onlara bazen opera dinletiyorum. İlk başta garipsiyorlar sonra hoşlarına gidiyor. Öğrenciler ders aralarında çalınan bu müziklerle deşarj olup motive olmuş halde derslerine giriyor ve daha iyi derse adapte oluyorlar."
Okuldaki diğer öğretmenler de uygulamanın öğrencileri olumlu etkilediğini söyledi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.