Uzmanlardan YKS esnasında kaygıyı azaltma tüyoları

Uzmanlar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na sayılı günler kala öğrencilerde oluşan gereğinden fazla heyecan ve kaygıyı olması gereken seviyelere çekebilmek için son derece önemli tüyolar paylaştı

26 Haziran 2018 Salı 10:52
Uzmanlardan YKS esnasında kaygıyı azaltma tüyoları






Uzmanlardan YKS esnasında kaygıyı azaltma tüyoları

Yoğun kaygı anında en mutlu zamanlarınızı düşünün

Özel Uğur Anadolu Lisesi PDR Koordinatörü Ebru Ceylan TEZER, hayalindeki üniversiteye girmek isteyen adayların sınav esnasında yaşadıkları kaygı seviyesinin, sınavda gösterecekleri başarıya etki edeceğini vurguladı.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın yerine bu yıl ilk kez uygulanacak olan ve 2 oturumda TYT ile AYT’ten oluşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na kısa bir süre kaldı. 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek oturumlara ait sonuçlar 31 Temmuz’da açıklanacak. Zaman kısaldıkça stresi artan adaylara hem sınav öncesi süreci hem de sınav esnasındaki kaygıları doğru yönetebilmeleri adına Özel Uğur Anadolu Lisesi PDR Koordinatörlüğü tarafından dikkat çekici ipuçları paylaşıldı.


Kaygı yönetilebildiğinde sağlıklı bir duygudur


Adayların sınav esnasında yaşadıkları kaygının sağlıklı bir his olduğunu belirten Özel Uğur Anadolu Lisesi PDR Koordinatörü Ebru Ceylan Tezer; “Kaygı, stresli ya da tehlikeli diyebileceğimiz zamanlarda ortaya çıkan metabolizmayı korumaya yönelik sağlıklı bir duygudur. Öncelikle adaylara bunu anlatabilmek lazım.  Tabii seviyesi ve süresi çok önemli, sınav esnasında çok yüksek veya çok düşük olması başarıyı olumsuz etkileyebilir. O yüzden kaygıyı orta seviyelerde tutmak ve yeterli düzeyde yaşamak gerek” dedi.

Vücudun uyarılarını zamanında anlamayı öğrenmeli


Kaygının zihnimizde, duygularımızda ve davranışlarımızda bazı değişikliklere yol açtığını ifade eden Tezer; “Yoğun kaygı altında motivasyonumuz ve dikkatimiz olumsuz yönde etkilenir. Bu durumda adaylarda sınav yerini terk etmek, aynı soru üzerinde dakikalarca oyalanmak, soruları okumada ve anlamada yaşayacakları problemler yoğun kaygının yol açtığı negatif değişikliklerdir. Bu değişiklikleri de vücudumuzun ‘dikkatli ol yolunda olmayan bir şeyler var’ anlamı taşıyan bir uyarısı olarak kabul etmeliyiz.  Vücudumuzun bu uyarısını zamanında okumayı öğrenmek, kaygımızı orta seviyede tutmamıza yardımcı olacak stratejileri bilmek ve uygulamada deneyim kazanmak sınav öncesinde yapabileceğimiz önemli hazırlıklardan biridir” dedi. 


Başarabilirim kelimesiyle kendinizi motive edin


Sınav sırasında oluşabilecek yoğun kaygıyı azaltmak için teknikler olduğunu belirten Ebru Ceylan Tezer, şu önerilerde bulundu: Adaylar sınav esnasında nefes alma tekniklerini deneyebilirler. Burundan derin bir nefes alıp birkaç saniye tuttuktan sonra yavaşça bırakarak ihtiyaç olduğu anlarda uygulayabilirler. Bunun dışında öğrenci kendini en çok rahatlatan, mutlu eden pozitif bir sahneyi düşünüp kafasında bu sahneyi detaylarıyla canlandırarak kaygının seviyesini düşürebilir. Kaygının bir nedeni de gelecekte ne olacağına odaklanmaktır. Sınav sırasındaki performansa ya da bu performansın gelecekle olan ilişkisine takılıp kalma durumunda bunu önlemek için de bazı teknikler uygulayabilirler. Örneğin, kaygı çok arttığında kendisiyle ‘Bunu yapabilirim, bunu defalarca yaptım; yine aşabilirim, iyi gidiyorum’ gibi bir içsel konuşmayla motive etmek işe yarayabilir.


Uyku ve beslenme düzenine dikkat


Sınav haftasında ve özellikle sınav günlerinde uyku sorunu yaşamamak için şimdiden bu düzeni sağlamanın önemine dikkat çeken Tezer; “Adayların başta uyku olmak üzere beslenme zamanlarını bir düzene oturtmaları gerekiyor. Her gece uyku saati sabitlenmeli, uyanılacak saat de belirlenmeli ve zorda kalmadıkça bu saatlerin dışına çıkılmamalı. Aynı durum beslenme için de geçerli. Stresten dolayı adaylar özellikle son bir hafta vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az besin tüketiyor. Bu durum sınava hazırlanan öğrencilerin bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Adaylar için ders çalışmanın yanı sıra fiziksel egzersizlerin de dahil edildiği bir program hazırlanmalı, biyolojik düzen bu şekilde sağlanmalı” yorumlarında bulunarak, sınava teorik hazırlanmanın yanı sıra, bedensel ve zihinsel olarak hazırlanma gerekliliğinin altını çizdi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.