100 milyar dolarlık yeni maden sahaları keşfedildi

Türkiye, 2019 yılına ekonomik değeri 100 milyar doları geçen yeni maden sahalarının keşfi ile giriyor. Akdeniz kıyı şeridinde devam eden sondaj çalışmaları ise devam ediyor.

31 Aralık 2018 Pazartesi 08:02
100 milyar dolarlık yeni maden sahaları keşfedildi






100 milyar dolarlık yeni maden sahaları keşfedildi


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin yeni maden rezervleri açısından son dönemde ekonomik değeri 100 milyar doları geçen bir potansiyelin ortaya çıkarıldığını söyledi..


Türkiye'nin atıl durumdaki yeraltı zenginliklerini ekonomiye kazandırmaya hız verdiklerini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son dönemde keşfedilen yeni maden yatakları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bor yataklarının işletilmesi, katma değerli ürünlerle, bor cevherinin ekonomik değerinin yükseltildiğini söyleyen Bakan Dönmez, yeni ürünlerin tanıtımının yeni yılın ilk günlerinde yapılacağını duyurdu.


'TÜRKİYE’NİN YÜZDE 80’İNİN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ'

İki uçağın Türkiye’nin yüzde 80’inin havadan jeofizik haritasını görüntülediğini söyleyen Dönmez, “Bir yerde röntgen çekiyoruz. Sonra o emarelere göre sondaj yapıyoruz” dedi. Geçen yıl Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) 1 milyon m  etre sondaj yaptığını, bu yıl 1.5 milyonu bulacağını anlatan Dönmez, “Bunlar tarihi rekorlar…” dedi. 2017-2018’de 3.3 milyar ton kömür rezervi, 1.5 milyar ton tenardit ve diğer maden varlıklarına rastlandığını söyleyen Dönmez, “Sırf son 2 yılda keşfedilen yeni madenlerin toplamı değeri 100 milyar doların üstünde... Bu ekonomik değerler ortalama 20-25 yılda ekonomiye kazandırılmış olur” diye konuştu.

MTA’nın yurtdışı faaliyetleri için MTA International’i kurduklarını hatırlatan Bakan Dönmez, şunları söyledi: “Maden arama-işletme faaliyetleri için, ilk ruhsatı Sudan’da aldı, orada altın arayacak. Özbekistan’da bir-iki ruhsatı var. Somali’yle ilgili görüşmeler devam ediyor.”

BORDA TARİHİ REKOR KIRILDI

Ocakta Eti Maden’in bordan ürettiği yeni temizlik ürününün lansmanını yapacağını açıklayan Dönmez, bu yıl bor ihracatının 2 milyon 420 bin ton ve 1 milyar dolara çıkarak tarihi rekor kırdığını vurguladı. Bakan Dönmez, Eti Maden’in savunma sanayinde kullanılacak uç ürün üretimine geçeceğini de söyledi.

Anahtar Kelimeler:
Maden Sahalı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.